fbpx

Hier vind je alles wat je moet weten om de beste paardrijvakantie te vinden: ga je een trektocht te paard maken of wil je meer leren over western rijden tijdens een instructieweek? We hebben vakanties met paarden voor beginners en gevorderde ruiters, over de hele wereld. Het is best lastig om een reis te kiezen, er zijn zoveel mooie bestemmingen! Op deze pagina geven we je wat tips om de keuze makkelijker te maken. Bekijk ons hele aanbod hier.

Onderwerpen in dit artikel

Wat voor soort paardrijvakantie past bij je?

Standplaats

Tijdens een standplaatsvakantie logeer je de hele week op dezelfde plek. Je maakt iedere dag ritten in de omgeving van de stallen of volgt lessen. Op een standplaatsvakantie is het programma vaak wat flexibeler. Omdat je niet iedere dag naar een nieuwe plek hoeft te rijden kun je kiezen om een rustdag in te plannen om te ontspannen bij het zwembad of bezienswaardigheden in de omgeving te bezoeken. Omdat je bij de stallen verblijft kun je verschillende paarden proberen! Daarnaast zijn er vakanties waarbij je lessen kunt volgen naast de buitenritten. Zo kun je bijvoorbeeld een Natural Horsemanship training volgen en grondwerk doen met je paard. Ook handig: je hoeft niet elke dag je spullen in te pakken.

Trektocht te paard in Frankrijk
Trektocht te paard in Frankrijk.

Trektocht

Op een trektocht te paard rijd je iedere dag naar een andere plek, het leuke aan dit type paardrijvakantie is dat je veel van de omgeving ziet. Elke dag rijd je weer in ander terrein. Soms kun je dagenlang rijden zonder iemand te zien. We hebben een breed aanbod van trektochten, bij sommige ga je kamperen, op andere trektochten verblijf je in hotels. Je komt op plekken die ‘gewone’ toeristen vaak overslaan. Je rijdt door kleine dorpjes waar mensen nog op traditionele manier leven en bezoekt onderweg eeuwenoude kerken en ruïnes. Tijdens een trektocht breng je meestal lange dagen in het zadel door dus je hebt wel wat ‘zitvlees’ nodig. Je moet immers een bepaalde afstand afleggen om bij de volgende bestemming te komen!  

Ranchvakantie

Is het je droom om als een echte cowgirl of cowboy koeien te drijven in het Wilde Westen? Kies dan voor een ranchvakantie! Natuurlijk kun je naar de Verenigde Staten of Canada reizen maar ook dichter bij huis kun je een westernvakantie maken. We hebben een paardrijvakantie in Engeland waar je koeien gaat drijven of je kunt een trektocht te paard maken met de cowboys in Italië. Ook in Zuid-Amerika vind je cowboys, deze ‘gaucho’s’ kunnen je veel leren over het werken met koeien. Een ranchvakantie is leuk voor het hele gezin, naast paardrijden zijn er genoeg andere dingen te doen! Sommige ranches zijn erg luxe en op andere ranches ervaar je het echte, authentieke ranchleven. Maar overal geniet je aan het eind van de dag met een voldaan gevoel van de zonsondergang.

De enige echte Horse Drive in Idaho!

Aly heeft een tijd op een paarden ranch in Wyoming gewoond waar ze als een echte cowgirl koeien ging drijven en paarden mocht trainen, ze schreef er over op haar blog.

Safari te paard

Een safari te paard is de droomreis van veel ruiters en niet voor niets: het is een fantastische ervaring om vanaf je paard een leeuw te zien, of te galopperen met een kudde zebra’s. Een paardrijsafari is niet zo geschikt voor beginners omdat je in gebieden met wilde dieren rijdt. Vaak zijn er wel andere activiteiten voor niet-ruiters. Zij kunnen bijvoorbeeld met de jeep op safari. We hebben safari’s waarbij je een trektocht maakt en kampeert tussen de dieren of reizen waar je iedere dag mooie ritten maakt vanuit de lodge of luxe glamping tent. De ervaren gidsen weten precies hoe de dieren zich gedragen en waar ze te vinden zijn. De paarden zijn goed getraind en zijn gewend aan wilde dieren. Ze zijn niet bang als er ineens een olifant opduikt.

Dit vinden wij de leukste paardrijsafari’s! En heb je ons verslag van de paardenreis in Kenia al gelezen?

De big 5 zien vanaf je paard in de Okavango Delta in Botswana.

Instructieweken

Een week klassieke dressuurlessen in Spanje was onze allereerste paardrijvakantie en we hebben dan ook een zwak voor instructieweken. Instructieweken zijn een bijzonder soort paardrijvakantie. Tijdens deze reizen kun je een nieuwe discipline proberen, of beter worden in je eigen discipline. Ierland is een populaire bestemming voor crosscountry weken. Beginners en gevorderde ruiters kunnen hier terecht voor springlessen. In Spanje en Portugal wordt natuurlijk veel klassieke dressuur gereden met de prachtige Andalusiërs en Lusitano’s. In Italië kun je westernweken doen, Natural Horsemanship oefen je in Australië en beginners kunnen in een week leren rijden in Denemarken, de VS, India of Frankrijk. Op dit soort paardrijvakanties kun je ook vaak extra activiteiten doen, zoals een buitenritje maken tussen de lessen door of een stad in de buurt bezoeken.

Paardrijles op vakantie in Spanje
Klassieke dressuurles in Spanje.

Lees hier alles over de verschillende soorten paardenreizen die we aanbieden! Heb je onze quiz al gedaan? Kom er snel achter welke reis het beste bij je past!

Bonus: heb je wel eens op het strand gereden? Of gezwommen met je paard? De ultieme paardrijvakantie met strandritten vind je in Mozambique: zwemmen met je paard in de helder blauwe zee en in rengalop over verlaten stranden, echt een droomreis!

Voor je bucketlist: prachtige strandritten in Mozambique!

Hoeveel rijervaring heb je nodig voor een paardrijvakantie of trektocht te paard?

Een ruiterreis of trektocht te paard is niet alleen geschikt voor ervaren ruiters, ook beginners kunnen een paardrijvakantie maken. Zelfs als je nog nooit gereden hebt maar graag wilt leren rijden of mee gaat met een rijdende partner hebben we een vakantie voor je! In de reisinformatie is aangegeven hoeveel rijervaring je moet hebben voor de paardrijvakantie. We vragen je ook om meer informatie te geven over je ervaring bij je boeking. Het is belangrijk dat je eerlijk bent over je ervaring. De reisuitvoerder kan dan een paard kiezen dat goed bij je past, dan kun je ontspannen tijdens de ritten en genieten van je vakantie.

Bij iedere ruiterreis is aangegeven hoeveel uur per dag je ongeveer gaat rijden. Als je niet zo vaak rijdt of nog niet zoveel ervaring hebt, kun je beter kiezen voor een paardrijvakantie met kortere ritten. Standplaatsvakanties zijn vaak geschikter voor beginners omdat je geen minimale afstand hoeft af te leggen, zoals bij een trektocht. Ook zijn er vaak veel andere activiteiten als je een ochtendje of dag niet wilt rijden. Natuurlijk is een instructieweek erg geschikt als je beter wilt leren rijden. Heb je veel rijervaring? Misschien is een safari te paard wat voor jou! Of een vakantie waar je veel gaat galopperen, zoals deze. Wil je zoveel mogelijk tijd in het zadel doorbrengen? Kies dan voor een expeditie te paard!

Lees ook even deze blog met meer informatie over de niveaus van onze reizen.

Wanneer ga je de ruiterreis maken?

Een paardrijvakantie kun je het hele jaar door maken maar niet iedere bestemming is geschikt voor ieder seizoen. Een trektocht in de woestijn is bijvoorbeeld erg geschikt in het voor- of najaar terwijl de zomer veel te warm is. Ga je kamperen in de bergen? Dat kun je het beste in de zomer doen. Wil je juist een keer met een paard door de sneeuw rijden dan is de winter de beste keus voor jouw droomreis!

Westernvakantie in Italië
Wat is jouw favoriete seizoen?

Een paardrijvakantie in het voorjaar

In de lente geniet je van wilde bloemen in de bergen in Georgië of rijd je door zonnebloemvelden in Spanje. Dit is het seizoen van nieuw leven! Af en toe kan er nog wat regen vallen maar als je dat geen probleem vind, is dit een ideale tijd om op reis te gaan. Op de meeste bestemmingen is het rustig en de paarden hebben er zin in na de winter! Dit seizoen is erg geschikt voor een mooie trektocht. Heb je altijd al eens in de woestijn willen rijden? Dit is de beste tijd om naar bijvoorbeeld Marokko, Jordanië of Egypte te gaan. Het is warm genoeg om te kamperen of een duik in de zee te nemen maar niet zo heet dat je van je paard af smelt tijdens een flinke galop.

Dit zijn onze tips voor paardrijvakanties in het voorjaar!

Op vakantie met paarden in de zomer

Word je blij van hoge temperaturen of ben je een echte strandliefhebber? Dan is de zomer het seizoen voor jouw paardrijvakantie! In heel Europa is het (meestal) lekker weer. In Griekenland kun je bijvoorbeeld lekker over het strand galopperen of je kunt met je paard zwemmen in de zee in Frankrijk. Maar ook op andere bestemmingen geniet je van lekker weer, zo duik je in Albanië tijdens de lunchbreak in de rivier om af te koelen. In de zomer wordt er soms vroeg in de ochtend en later in de middag gereden, zodat het niet te warm is voor de paarden. Tussendoor stop je dan voor een siësta in de schaduw. Ook voor een expeditie te paard is de zomer het meest geschikte seizoen: de temperaturen zijn geschikt om ‘s nachts onder de sterren te slapen.

Een paardrijvakantie maken in juni, juli of augustus? Hier moet je naar toe!

Zwemmen met paarden in de Rode Zee
Zwemmen met je paard in Egypte.

Een trektocht te paard in het najaar

De herfst is onze favoriete periode voor een paardrijvakantie: de temperaturen zijn aangenaam en het landschap krijgt prachtige kleuren. Dit is het ideale seizoen om in de bossen te rijden, tussen gele en rode bladeren. De Balkan is een aanrader voor het najaar: uitgestrekte bossen en nauwelijks andere toeristen. Wat dacht je van Bosnië of Noord-Macedonië? Aan de andere kant van de wereld is het nu voorjaar: in Afrika betekend dat overal jonge dieren! Op een paardrijsafari in september of oktober transformeert het landschap van dor en droog naar groen en begroeid. De dieren kunnen zich dan beter verstoppen maar de kans dat je pasgeboren dieren ziet maakt het extra zoeken zeker waard!

Onze favoriete bestemmingen voor een paardrijvakantie in de herfst zie je hier!

Paardenvakanties in de winter

Paardrijden in de sneeuw is een bijzondere ervaring. Je rijdt door een magisch wit landschap. In IJsland of Zweden heb je kans om het Noorderlicht te zien, in Roemenië kun je beren spotten. Je maakt vaak wat kortere ritten zodat je tussendoor kunt opwarmen met een kop chocolademelk of een warme lunch. Dit is het seizoen van de standplaatsvakantie: waarbij je na de rit een warme douche kunt nemen en ‘s avonds in je comfortabele bed ploft. Ben je het slechte weer in Nederland zat en wil je juist wat zon? Dan kies je in de winter voor een paardrijvakantie in India, Australië of Zuid-Amerika! Ook in Afrika geniet je van lekker weer en kun je prima ‘overwinteren’.

Paardrijden in de winter in Roemenië
Paardrijden in de sneeuw in Roemenië.

Van kamperen tot luxe hotels, waar verblijf je op een paardrijvakantie?

In de reisinformatie van onze paardrijvakanties staat aangegeven in wat voor soort accommodatie je verblijft. Misschien had je nog helemaal niet nagedacht over je slaapplaats, het gaat toch om het paardrijden? Of misschien was je stiekem wel benieuwd of je ’s avonds na een lange rit lekker kunt douchen? Wat je voorkeur ook is, het is goed om na te denken over hoeveel comfort je wilt, voor je een paardrijvakantie boekt. 

Op de meeste paardrijvakanties verblijf je in comfortabele kamers in familiehotels of guesthouses. Je deelt een tweepersoonskamer met een medereiziger. Vaak kun je een éénpersoonskamer aanvragen als je alleen reist, hiervoor geldt meestal wel een toeslag. Daarnaast zijn er een aantal reizen waar je in luxe hotels verblijft. Dit zijn accommodaties die meer faciliteiten hebben, zoals een zwembad of sauna. Op sommige van onze paardrijvakanties logeer je bij lokale families. Je deelt de badkamer met het gezin en gaat samen eten. Dit is een leuke manier om de lokale cultuur en tradities te leren kennen! Op een ranchvakantie logeer je natuurlijk bij de stallen.

Slaapkamer op paardrijvakantie in Spanje
Sfeervol hotel op de Gibraltar Trektocht in Spanje.

Op onze kampeervakanties met paarden maken we onderscheid tussen basic kamperen, kamperen met faciliteiten en luxe tenten. De luxe tenten, of glamping tenten, worden vaak gebruikt op safari’s. Onder basic kamperen verstaan we het kamperen in kleine, simpele tentjes. Je slaapt vaak op een matje of luchtbed, in een slaapzak. Deze manier van kamperen wordt vaak gebruikt op trektochten in afgelegen gebieden en expedities te paard. Bij het kamperen met faciliteiten zijn de tenten vaak wat ruimer, soms slaap je op een veldbed met een dikker matras. Daarnaast is er een toilet aanwezig en een douche met warm of koud water.

Op deze pagina vind je meer info over de verschillende soorten accommodaties.

Met wie ga je een paardrijvakantie of trektocht te paard maken?

We zeggen wel eens dat een paardrijvakantie eigenlijk een soort ponykamp voor volwassenen is. Je krijgt een eigen paard voor een week, je mag de hele dag rijden, samen met andere paardenliefhebbers: net een ponykamp toch? Het leuke aan een vakantie te paard is dat je altijd anderen tegenkomt met dezelfde interesse. Mede-ruiters komen van over de hele wereld en de leeftijden zijn erg gevarieerd maar je hebt altijd genoeg te bespreken! Je kunt dus ook prima alleen een paardrijvakantie boeken maar het is natuurlijk ook leuk om de ervaring te delen met een goede vriendin, moeder of dochter!

Kinderen met paarden in Ierland
Buitenritten met het hele gezin in Ierland.

De meeste paardrijvakanties zijn geschikt voor volwassenen maar er zijn ook reizen die leuk zijn om met je kinderen te doen, of met het hele gezin. Op een ranchvakantie kunnen ook onervaren ruiters leren rijden en de cowboys helpen met de koeien. Naast paardrijden zijn hier ook veel andere leuke activiteiten die ze kunnen doen, zoals kalfjes voeren of lasso werpen. In Denemarken kunnen zelfs kinderen van 4 jaar al mee op een buitenrit op één van de goed getrainde IJslanders. Deze accommodatie heeft een grote speeltuin en het strand is vlakbij. Bekijk alle paardrijvakanties met kinderen hier.

Heb je een partner die niet wil rijden maar wil je toch graag samen op reis? Dat kan! Een deel van onze paardrijvakanties biedt programma’s voor niet-ruiters aan. Op een safari gaan zij bijvoorbeeld met een jeep op stap. Tijdens de lunch ga je samen eten en natuurlijk zie je elkaar in het kamp. Op veel bestemmingen kun je prachtig hiken, fietsen, kanoën of zelfs quad rijden. In Ierland zijn golfbanen en in India zijn prachtige tempels om te bezoeken.

Is er niemand die met je mee wil? Geen zorgen! Alle redenen waarom het zo leuk is om alleen op paardrijvakantie te gaan lees je in deze blog!

Ga je mee terug in de tijd? Kom westernrijden in Italië!

Wat is je budget voor een vakantie te paard?

Er zijn paardrijvakanties voor ieder budget. Alle prijzen staan op onze site, vaak zijn ook alle maaltijden en drankjes inbegrepen maar soms ga je een keer uit eten op eigen kosten of betaal je alcoholische drankjes zelf. De vlucht is niet inbegrepen, zo ben je flexibel en kun je meestal goedkopere vluchten boeken. Bepaal vooraf hoeveel je wilt uitgeven aan je reis en houd rekening met extra uitgaven voor souvenirs of extra activiteiten.

Wij helpen je om een paardrijvakantie of trektocht te paard te vinden die past bij je budget. Je betaald bij ons nooit meer dan wanneer je direct bij de stal zou boeken, dat is onze prijsgarantie. In overleg kun je de ruiterreis ook in termijnen betalen. Safari’s in Kenia of Tanzania zijn onze meest luxe vakanties. Je wordt tot in de puntjes verzorgt en staat natuurlijk oog in oog met wilde dieren. Zoek je een authentieke ervaring? In Albanië logeer je bij lokale families, je deelt het huis maar hoort wel de meest bijzondere verhalen!

Soms hebben onze partnerbedrijven een mooie kortingsactie waarmee het nog leuker wordt om je droomreis te boeken, je vind de aanbiedingen hier. Meld je aan voor onze nieuwsbrief zodat je altijd op de hoogte bent van actuele kortingen!

Bonus: op zoek naar een paardrijvakantie voor een lager budget? Check onze favoriete low-budget bestemmingen hier.

Zonsopgang tijdens paardrijvakantie Noord-Macedonië
Zonsopgang tijdens een trektocht te paard in Noord-Macedonië.

Bonus: droomvakantie gevonden? Lees hier hoe je je het beste kunt voorbereiden op een paardrijvakantie of trektocht te paard!

Wat is jouw droomreis?

Er zijn veel verschillende paardrijvakanties, kijk snel welke het beste bij jou past!

Ontdek onze bestemmingen
Gratis Inspiratie MagazineVol tips voor je paardrijvakantie!

Download je gratis magazine vol met tips en inspiratie voor je volgende paardrijvakantie! Met o.a. onze top 5 bestemmingen en fotografie tips.

Centaur Trails
Menu
KD: In '09, after many years involving looking, expecting, lusting and replica watches also drooling, I chose to help remedy personally to a enjoy My partner and i deemed my personal grail : the actual blancpain fifty fathoms duplicate evaluate.