fbpx

Behalve op bestemming, kun je bij ons ook zoeken op het soort reis. Weet je nog niet precies waar je naar toe wilt maar wil je graag eens western rijden? Neem een kijkje bij onze ranchvakanties! Of ga je misschien met het hele gezin op vakantie of gaat je partner mee die niet wil rijden? Kijk dan eens bij onze familiereizen. Hier vind je een overzicht van de verschillende types reizen. Een paardrijvakantie kan natuurlijk in meerdere categorieën vallen.

Familiereizen

Tegenwoordig is het door alle drukte soms lastig om tijd te vinden voor het gezin. Het is daarom extra belangrijk geworden om de juiste vakantie te kiezen. Een vakantie met de hele familie is een bijzondere ervaring, je komt als gezin dichter bij elkaar en beleeft samen nieuwe avonturen. Het levert mooie herinneringen op die iedereen lang bij blijven. Onze familiereizen zijn paardrijvakanties voor het hele gezin. Meestal willen of kunnen niet alle leden van het gezin paardrijden. Op onze familie reizen hebben we daar rekening mee gehouden. De reisaanbieders hebben paarden die geschikt zijn voor beginners en onzekere ruiters. Onervaren reizigers kunnen les krijgen en hun vertrouwen vergroten en kinderen kunnen veilig (leren) rijden. Daarnaast is er genoeg te doen voor niet-ruiters. Zo kun je bijvoorbeeld mooie wandelingen maken, vissen, varen, fietsen, quad of jeep tochten maken of lekker ontspannen op het strand of in de spa.

Rijden op IJslanders in Denemarken

Waar kan ik naar toe?

Een aantal reizen zijn erg geschikt voor gezinnen omdat er veel verschillende activiteiten zijn en het tempo van de ritten makkelijk aangepast kan worden aan het niveau van de ruiters. Vooral ranchvakanties zijn geschikt als familiereis. Je kunt kiezen uit bestemmingen als de VS, Argentinië, Chilli of Brazilië. Ook Zuid Afrika is een mooie bestemming voor het hele gezin. Je verblijft op een comfortabele lodge waar de kinderen kunnen zwemmen, niet-ruiters gaan met de jeep op safari en jij springt op je paard! In Europa kun je denken aan bijvoorbeeld Denemarken of Portugal waar beginners les krijgen op betrouwbare paarden.

Wat voor soort ruiter moet ik zijn?

Sommige reizen zijn geschikt voor kinderen van alle leeftijden en ruiters van ieder niveau. Hier worden kleine kinderen gewoon aan een touwtje meegenomen voor een wandeling. Beginners krijgen lessen en er worden rustige ritten gemaakt. Bij andere reizen geld een minimumleeftijd van bijvoorbeeld 12 jaar maar zijn er genoeg andere activiteiten voor jongere kinderen en niet-ruiters. Soms is er een apart programma voor kinderen en soms gaan gezinnen samen rijden. Laat ons weten waar je naar op zoek bent en we adviseren je graag!

Ranchvakanties

Bijna iedereen heeft wel eens gedroomd over het leven als cowboy. Samen met je paard de hele dag koeien drijven of een echte rodeo zien! Tijdens een ranchvakantie beleef je het ‘Wilde Westen’. Je verblijft op een authentieke ranch en krijgt stevige maaltijden geserveerd, je hebt immers een druk programma! Op een working ranch help je de cowboy’s (of gaucho’s in Zuid Amerika) met de koeien. Soms moet het vee naar een andere weide gebracht worden en ben je de hele dag met je paard op pad. De cowboy’s leren je lasso werpen en laten je zien wat ze kunnen op een rodeo. Sommige ranches zijn erg luxe en hebben bijvoorbeeld een zwembad, op andere ranches ervaar je het echte ranchleven en zijn alleen basis faciliteiten aanwezig. Maar overal geniet je aan het eind van de dag met een voldaan gevoel van de zonsondergang.

Vee drijven als een echte cowboy in Zuid-Amerika

Waar kan ik naar toe?

Het echte ‘Wilde Westen’ beleef je natuurlijk in de Verenigde Staten, bijvoorbeeld in Montana of Wyoming. Je rijdt hier door uitgestrekte natuur waar je dagen kunt rijden zonder iemand tegen te komen. Maar ook in Zuid Amerika bieden we ranchvakanties aan. In Argentinië leer je polo spelen en in Chilli help je de gaucho’s met hun koeien. Ook dichterbij kun je westernrijden, zo zijn er ranches in Italië en Duitsland.

Wat voor soort ruiter moet ik zijn?

Je hoeft geen western ervaring te hebben om op een ranchvakantie te gaan. Ook Engelse ruiters zijn welkom. Bovendien zijn op de meeste ranches ruiters van ieder niveau welkom. De westernstijl van rijden is erg toegankelijk en veel vakanties zijn dan ook geschikt voor beginners. Ranchvakanties zijn daarnaast erg geschikt voor gezinnen. Op sommige reizen moet je de stap, draf en galop redelijk beheersen.

Trektochten

Op een trektocht is iedere dag anders. Dit is echt een reis met je paard, je trekt iedere dag naar een nieuwe bestemming. In sommige gebieden is een paard nog steeds het enige transportmiddel. Hier zul je weinig andere mensen tegenkomen. Soms kun je dagenlang rijden zonder iemand te zien. We hebben een breed aanbod van trektochten, bij sommige ga je kamperen, op andere trektochten verblijf je in hotels. Omdat je op verschillende plekken rijdt, zie je veel verschillende landschappen. Het is een milieu vriendelijke manier van reizen. Maar vanaf de rug van je paard zie je ook veel meer, je komt op plekken die ‘gewone’ toeristen vaak overslaan. Je rijdt door kleine dorpjes waar mensen nog op traditionele manier leven en bezoekt onderweg eeuwenoude kerken en ruïnes. Omdat het tempo lager is dan in een voertuig zie je meer van de natuur. Bovendien kun je te paard vaak dichter bij wilde dieren komen, vooral op safari is dat ideaal! En zeg nou zelf, alles is toch mooier vanaf de rug van een paard?

Paardrijden langs kerk op Rhodos
Trektocht langs Byzantijnse kloosters, Zuid Rhodos

Waar kan ik naar toe?

Trektochten vind je over de hele wereld. Je rijdt in bijzondere natuurgebieden of door kleine dorpjes op het platteland. De faciliteiten verschillen per bestemming. Soms heb je een ruime tent met een veldbed, op andere reizen overnacht je in comfortabele hotels of guesthouses. In Europa kun je trektochten maken door bijvoorbeeld IJsland, Albanië, Turkije, Frankrijk of Servië. Er is genoeg prachtige natuur ‘dicht bij huis’. Ga je liever wat verder weg? Er zijn fantastische paardrijvakanties in India, Nieuw Zeeland, Namibië, Chili of Ecuador.

Wat voor soort ruiter moet ik zijn?

Tijdens een trektocht breng je meestal lange dagen in het zadel door. Je moet immers een bepaalde afstand afleggen om bij de volgende bestemming te komen. Daarom zijn trektochten vaak meer geschikt voor gevorderde en vergevorderde ruiters. Omdat je vaak flinke stukken stapt, is het goed om wat ‘zitvlees’ te hebben. Maar we hebben ook trektochten waar de afstanden wat korter zijn en je bijvoorbeeld meer excursies zonder paard gaat doen. Er zijn ook trektochten voor gevorderde beginners. Soms moet je stukken naast je paard lopen, je moet daarom een goede conditie hebben.

Expedities

Een expeditie te paard is het ultieme avontuur. Het enige nadeel van dit soort reis is dat je na thuiskomst enorm moet wennen aan het ‘gewone’ leven en dagelijkse luxe. Je trekt de natuur in met alleen je paard als gezelschap. Je hebt alleen de meest noodzakelijke spullen bij je. Je overnacht in tentjes en kookt op het kampvuur. Het enige geluid dat je ‘s ochtends hoort zijn de vogels en wilde dieren om je heen. In sommige landen leven mensen nog steeds op deze manier samen met hun paard, bijvoorbeeld de gaucho’s in Zuid-Amerika of de Nomaden stammen in Mongolië. Soms wordt zelfs de bagage op pakpaarden vervoerd, je rijdt dan in gebieden waar geen auto’s kunnen komen. Op deze reizen ga je echt terug naar de basis. Vaak heb je geen bereik met je telefoon en weinig luxe. Je wast je in rivieren en de wc is een gat in de grond. Je slaapt in simpele tenten en de maaltijden worden bereidt op het kampvuur. In de wildernis ontdek je wat echt belangrijk is en kom je tot rust. Aan het eind van de dag geniet je met een voldaan gevoel van de prachtige zonsopgang. Je bent helemaal weg van je drukke leven. Een beetje primitief maar echt een avontuur!

Paard in de bergen
Alleen jij en je paard in de vrije natuur

Waar kan ik naar toe?

Er zijn paardrijexpedities over de hele wereld. In Azerbeidzjan volg je geen vaste route en zijn er nauwelijks bestaande paden. Je voelt je een ontdekkingsreiziger te paard. In de bergen kom je alleen herders tegen en je rijdt door dorpjes waar nauwelijks toeristen komen. In Canada rijd je door prachtige bossen terwijl je op zoek gaat naar sporen van beren en wolfen. De outback van Australië is natuurlijk de ultieme expeditie bestemming maar ook Mongolië is een prachtig land om te paard te verkennen. We zijn altijd op zoek naar nieuwe expedities. Soms moet een trektocht eerst ‘getest’ worden. Met een kleine groep ga je dan met een tent op expeditie om de beste routes te vinden. Zo bieden we sinds kort een reis in Rusland aan die binnenkort getest wordt.

Wat voor soort ruiter moet ik zijn?

Vanwege het ruige terrein en de afgelegen plekken waar je rijdt zijn deze paardrijvakanties alleen geschikt voor gevorderde en vergevorderde ruiters. Ondanks dat het tempo vaak lager ligt, is het een groot risico om beginners mee te nemen naar een afgelegen gebied waar medische hulp minder snel beschikbaar is. Bovendien moet je een goede balans hebben om je paard niet uit evenwicht te brengen op lastige afdalingen. Soms moet je stukken naast je paard lopen dus je moet een goede conditie hebben. Daarnaast helpt het om flexibel te zijn, vanwege het avontuurlijke karakter van deze vakanties gaat niet altijd alles volgens plan. Tot slot moet je niet bang zijn om even helemaal ‘offline’ te zijn en geen luxe faciliteiten te hebben.

Standplaatsvakanties

Op een standplaatsvakantie is het programma vaak wat flexibeler. Omdat je niet iedere dag naar een nieuwe plek hoeft te rijden kun je kiezen om een rustdag in te lassen, bij sommige reizen verblijf je in een accommodatie met zwembad of spa. Misschien wil je een dag zonder paard de natuur in, je kunt bijvoorbeeld wandelen, fietsen, kayakken of vissen. Op sommige bestemmingen zijn bijzondere bezienswaardigheden die je kunt bezoeken, zoals een byzantijnse kerk, archeologische opgraving of hindoeïstische tempel. Op een standplaatsvakantie heb je hier wat meer tijd voor en kan het programma aan je wensen aangepast worden. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om iedere dag mooie ritten te maken! Omdat je bij of in de buurt van de stallen verblijft kun je verschillende paarden proberen. Daarnaast zijn er vakanties waarbij je lessen kunt volgen naast de buitenritten. Zo kun je bijvoorbeeld een Natural Horsemanship training volgen en grondwerk doen met je paard. Vaak zijn standplaatsvakanties erg flexibel, omdat je niet op tijd bij de volgende stop hoeft aan te komen. Je leert het bedrijf goed kennen en het voelt bijna als je tweede huis.

Ruiters met hond
Standplaatsvakantie in Australië

Waar kan ik naar toe?

Standplaatsvakanties zijn er over de hele wereld. Kies bijvoorbeeld voor een paardrijvakantie in Spanje, waar je op Andalusiërs rijdt. In India kun je naast het rijden tempels en forten bezoeken. Of misschien ga je liever naar Ierland, Portugal, Italië, de VS, Australië of Botswana. De accommodatie verschilt per bestemming. In Afrika verblijf je vaak op comfortabele lodges omringt door wilde dieren. In de VS en Zuid Amerika logeer je op authentieke ranches en estancias. Bij sommige bedrijven verblijf je in een huis bij de stallen of in een comfortabel guesthouse in de stad.

Wat voor soort ruiter moet ik zijn?

Vanwege de flexibiliteit van standplaatsvakanties zijn er ruiterreizen voor ieder niveau. Op sommige paardrijvakanties kunnen beginners lessen krijgen om (beter) te leren rijden en worden rustige buitenritten gemaakt. Op andere reizen moet je de stap, draf en galop redelijk beheersen om op een buitenrit te gaan. Omdat je verschillende paarden kunt proberen vind je er altijd één die perfect bij je past. De accommodaties zijn comfortabel en alle benodigde faciliteiten zijn aanwezig. Als je moe bent van het rijden zijn er genoeg andere dingen te doen. Je hoeft je niet te vervelen!

Strandvakanties

De strandvakantie is niet voor niets de meest populaire reis in de hele reisbranche. Zon, zee en strand zijn de ingrediënten voor de ideale vakantie. Maar op sommige bestemmingen zijn de stranden overbevolkt en is het dringen voor een strandstoel. Niks is vervelender dan vroeg opstaan om vervolgens te zien dat op alle stoelen al een handdoek ligt! Op een paardrijvakantie zul je hier weinig last van hebben. Het strand is de ideale plek voor een flinke rengalop! Lange afstanden, een goede ondergrond en geen obstakels. Dit kan echter alleen als het rustig is op het strand. Tijdens een strandvakantie te paard ga je dan ook naar afgelegen stranden waar je niet hoeft te dringen maar waar je geniet van de wind in je haren terwijl je paard op volle snelheid over het strand vliegt. Dit is dan ook niet de standaard strandvakantie. Aan deze bijzondere stranden zijn geen luxe resorts gebouwd. Je ziet er eerder koeien rondlopen of rijdt langs scheepswrakken. Het is een onvergetelijke ervaring om met volle vaart langs de zee te galopperen. Op sommige bestemmingen kun je zelfs zwemmen met je paard. Na de rit geniet je van een drankje terwijl de zon in de zee zakt.

Paardrijden op het strand in Mozambique
Verlaten stranden in Mozambique: perfect voor een heerlijke galop!

Waar kan ik naar toe?

Een topbestemming voor een strandvakantie te paard is Mozambique. Hier vind je veel afgelegen stranden en kun je zwemmen met je paard. Ook Zuid Afrika is zo’n bestemming. Je hebt genoeg tijd om na de ritten te gaan zwemmen of zonnebaden en het is er heerlijk rustig. Maar ook dichter bij huis kun je strandritten maken, in Denemarken rijd je bijvoorbeeld over de Waddeneilanden. In Turkije verken je het gebied rond Antalya op Arabieren. Hier wordt het tempo flink opgevoerd op het strand. Denk ook eens aan Australië, Frankrijk, Marokko
of Uruguay.

Wat voor soort ruiter moet ik zijn?

Het strand is de ideale plek om even lekker hard te gaan! Daarom zijn de meeste strandvakanties te paard geschikt voor gevorderde of vergevorderde ruiters. Je moet een goede balans hebben in een hoog tempo en je paard goed onder controle hebben. Maar we hebben ook paardrijvakanties waar je als beginner strandritten kunt maken en zelfs met je paard kunt zwemmen. Vaak zijn de ritten op deze vakanties wat korter, wat je ook tijd geeft om zonder paard het strand op te gaan. De accommodaties zijn comfortabele hotels nabij het strand met goede faciliteiten.

Safari te paard

Als je één keer in Afrika bent geweest, wil je altijd weer terug. De bijzondere zonsondergangen, de prachtige natuur en natuurlijk de dieren, Afrika laat je niet snel weer los. Het is een magische ervaring om omringd te zijn door wilde dieren. En te paard kom je nog dichter bij de dieren! Zo kom je oog in oog te staan met een leeuw of galoppeer je naast een giraffe. Behalve de grote (roof)dieren zie je ook soorten die bijna nergens anders voorkomen. De ervaren gidsen weten precies hoe de dieren zich gedragen en waar ze te vinden zijn. De paarden zijn goed getraind en zijn gewend aan wilde dieren. Ze zijn niet bang als er ineens een olifant opduikt! Naast het rijden kun je ook per jeep of zelfs te voet op safari. Ideaal als je zadelpijn krijgt, of voor je partner die niet kan rijden. Als je een safari trektocht boekt wordt het mobiele kamp elke avond in een nieuw gebied opgezet. ‘s Nachts hoor je de leeuwen in de verte brullen en ‘s ochtends komen er olifanten drinken in de rivier. Op een lodge komen de olifanten uit het zwembad drinken en zie je bijzondere vogels rond je huisje. De zonsondergangen in Afrika zul je nooit vergeten!

Paarden en olifant
Te paard kun je dichtbij de wilde dieren komen

Waar kan ik naar toe?

Ieder land heeft zijn eigen bijzondere diersoorten en landschap. In Namibië vind je soorten die zich aangepast hebben aan het leven in de woestijn, zoals de oryx en de woestijnolifant. Op Madagascar kom je de ringstaartmaki tegen. Nergens zie je zoveel dieren bij elkaar als tijdens de grote gnoe migratie in Kenia en Tanzania. Duizenden gnoes, zebra’s en gazelles trekken over de Serengeti. Het landschap van Botswana bestaat uit bijzondere tegenstellingen, van droge zoutvlaktes tot de moerasachtige Okavango Delta. De dieren die je hier vind zijn al even bijzonder. Je kunt kiezen voor een standplaatsvakantie op een lodge of een trektocht waarbij je gaat kamperen.

Wat voor soort ruiter moet ik zijn?

In gebieden waar roofdieren voorkomen, kunnen alleen gevorderde of vergevorderde ruiters mee op safari. De gidsen zijn erg ervaren maar mocht er toch wat gebeuren, dan moeten ruiters in staat zijn om snel weg te rijden. Op de steppe zijn genoeg stukken waar je lekker hard kunt gaan, je moet dus een goede balans hebben. Er zijn ook vakanties in gebieden waar geen gevaarlijke dieren voorkomen. Hier kunnen ook minder ervaren ruiters mee op safari. Ook hier zijn genoeg wilde dieren te spotten. Je rijdt naast giraffes, zebra’s en antilopes, ziet slangen en mangoesten of zelfs een jakhals. Niet-ruiters kunnen met de jeep op safari. De lodges zijn vaak erg luxe en ook in het kamp kom je niets te kort, met grote glamping tenten.

Instructieweken

Wil je niet alleen maar buitenritten maken op je paardrijvakantie maar ook wat (nieuws) leren? Kies dan voor een instructieweek. Tijdens deze ruiterreis maak je kennis met een nieuwe discipline of krijg je lessen om nog beter te worden in je eigen discipline. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ranchvakantie waar je lessen krijgt in het westernrijden en een trailparcours kunt proberen. Je kunt ook kiezen voor een klassieke dressuur week, waarbij je de piaffe en passage kunt leren. Er zijn vakanties waar je spring- of crossles krijgt en sommige bedrijven bieden Natural Horsemanship lessen aan. Naast de lessen kun je op sommige reizen ook buitenritten maken of andere activiteiten doen. Voor beginners zijn er instructieweken waar je in een paar lessen de basis van het paardrijden aangeleerd krijgt. Vervolgens ga je ook een paar buitenritten maken. De lessen worden in kleine groepen gegeven zodat je veel individuele instructie krijgt. De paarden zijn natuurlijk erg goed getraind en soms is het mogelijk om les te krijgen van een bekende ruiter of trainer. Het programma is vaak flexibel, de week wordt in overleg met de ruiters ingedeeld en er is ook tijd om bezienswaardigheden in de omgeving te bekijken.

Dressuur ruiter
Tijdens een instructieweek leer je de fijne kneepjes van bijvoorbeeld Klassieke Dressuur

Waar kan ik naar toe?

Het aanbod van instructieweken is erg divers. Spanje of Portugal staan bekend om de klassieke dressuurscholen. Hier kun je dan ook lessen krijgen op Andalusiërs of Lusitano’s en de Spaanse Pas of Piaffe proberen. In Italië hebben we een partner die western en Natural Horsemanship lessen aanbied. Ook in India kun je terecht voor een Natural Horsemanship week, waar je veel leert over grondwerk. In Ierland logeer je op een kasteel en krijg je dressuur-, spring- of cross les. Voor beginners bieden we instructieweken in bijvoorbeeld Denemarken, Ierland, Portugal of Mozambique. Laat ons weten wat je wensen zijn en we adviseren je graag!

Wat voor soort ruiter moet ik zijn?

Er zijn instructieweken voor ruiters van ieder niveau. Zo zijn er vakanties voor beginners waar je kunt leren rijden en vervolgens een aantal buitenritten maakt. Tijdens een instructieweek western leer je meer over deze discipline, je hoeft geen western ervaring te hebben. Je kunt ook (beter) leren springen of crossen. Ook als je weinig ervaring hebt met deze disciplines ben je welkom. We bieden klassieke dressuurweken aan waarbij je de fijne kneepjes van de dressuur leert. Op deze vakanties is het wel fijn als je de stap, draf en galop in de bak redelijk beheerst. Omdat de lessen vaak vrij intensief zijn breng je minder tijd in het zadel door maar heb je daardoor meer tijd voor andere activiteiten.

Welke paardrijvakantie past bij jou?

Vind je ideale ruiterreis en doe meer inspiratie op met onze quiz.

Doe de quiz
Gratis Inspiratie MagazineVol tips voor je paardrijvakantie!

Download je gratis magazine vol met tips en inspiratie voor je volgende paardrijvakantie! Met o.a. onze top 5 bestemmingen en fotografie tips.

Centaur Trails
Menu
KD: In '09, after many years involving looking, expecting, lusting and replica watches also drooling, I chose to help remedy personally to a enjoy My partner and i deemed my personal grail : the actual blancpain fifty fathoms duplicate evaluate.