fbpx

Om een paardrijvakantie te maken moet je zeker heel goed kunnen rijden?’ Dit is een vraag die we vaak krijgen. Veel mensen zijn onzeker of ze voldoende ervaring hebben om een bepaalde ruiterreis te maken. Bij Centaur Trails hebben we paardrijvakanties voor ieder niveau. Ook als je nog nooit op een paard gezeten hebt, zijn er reizen voor jou! Bovendien hebben onze partners veel verschillende paarden, er is dus altijd één die past bij jouw wensen en niveau. Bij al onze reizen is aangegeven hoeveel ervaring je moet hebben. We hebben vier categorieën: beginner, gevorderde beginner, gevorderd en vergevorderd. In deze blog vertellen we je meer over wat je precies moet kunnen voor een bepaalde paardrijvakantie.

Rijden op Marwari paarden in India
Op een instructieweek in India zijn ook beginners welkom.

Beginner

De eerste categorie is beginner. Hieronder verstaan wij ruiters die nog nooit op een paard hebben gezeten of een paar keer gereden hebben. Deze ruiters kunnen nog niet (zo goed) lichtrijden en kunnen niet galopperen. Maak je geen zorgen, ook als je weinig of geen ervaring hebt kun je een paardrijvakantie maken! Zo zijn er bijvoorbeeld instructieweken waar je leert rijden en direct buitenritten gaat maken. Misschien rijd je partner paard en wil je graag samen een reis maken, dan zijn deze reizen ook geschikt. We hebben ook ruitervakanties die geschikt zijn voor gezinnen of niet-ruiters. Er zijn dan naast paardrijden ook veel andere activiteiten die je kunt doen. Op een paardrijvakantie voor beginners zijn de ritten vaak wat korter. Er wordt voornamelijk gestapt en soms een klein stukje gedraafd of gegaloppeerd. De groepjes zijn klein waardoor je veel persoonlijke aandacht krijgt. Je zult zien dat je na een paar dagen al met veel meer zelfvertrouwen in het zadel zit!

Paardrijden in Argentinië
Op een ranch in Argentinië voel je je een echte cowboy!

Gevorderde beginner

Een gevorderde beginner is een ruiter die al een paar lessen heeft gehad. Deze ruiter kan in ieder geval lichtrijden en zelfstandig galopperen op een rustig paard. Je hoeft geen ervaring te hebben met buitenrijden maar het helpt wel als je dit al een keer eerder gedaan hebt. Een paard kan buiten soms heel anders reageren dan in de bak. Bovendien ligt het tempo vaak net wat hoger, omdat paarden op een buitenrit wat enthousiaster zijn. Daarnaast kan een paard als hij schrikt, veel meer kanten op dan in de bak. Op een paardrijvakantie krijg je als gevorderde beginner vaak een paard toegewezen dat al een tijd op het bedrijf mee loopt. Dit paard heeft al veel ruiters een mooie vakantie bezorgd en is gewend aan het terrein. Het is een betrouwbaar paard waarop je lekker ontspannen kunt genieten van de natuur. Tijdens je ruiterreis ga je veel stappen maar ook stukken draven en korte stukjes galopperen.

Paardrijden in Lesotho
Een trektocht door het prachtige Lesotho is ideaal voor gevorderde ruiters.

Gevorderd

Gevorderde ruiters hebben al een paar jaar les gehad of hebben misschien een verzorgpaard of eigen paard. Deze ruiters kunnen een paard onder controle houden in stap, draf en galop in een open terrein. Als je een paardrijvakantie voor gevorderde ruiters boekt heb je ervaring met buitenrijden. Je moet er aan gewend zijn om verschillende types paarden te rijden. Doordat het tempo op deze tochten wat hoger ligt, kunnen de paarden soms erg enthousiast zijn. Er worden vaak langere stukken gedraafd en gegaloppeerd. Op sommige stukken ga je wat sneller galopperen, zoals op het strand. Ook dan moet je het paard goed onder controle kunnen houden zodat paarden elkaar niet inhalen en zo een race ontstaat. Op deze ruiterreizen rijd je in lastiger terrein, in de bergen moet je bijvoorbeeld een goede zit hebben om je paard niet uit evenwicht te brengen. Je maakt vaak lange ritten dus je moet een goede (paardrij)conditie hebben!

Olifant en ruiters tijdens een safari te paard
Een safari te paard voor vergevorderde ruiters in Namibië.

Vergevorderd

Tot slot hebben we de categorie ‘vergevorderde ruiters’. Dit zijn ruiters die al jaren regelmatig les hebben. Veel van deze ruiters hebben een eigen paard of een bijrijdpaard waar ze regelmatig op rijden. Als je een vakantie voor vergevorderde ruiters boekt heb je veel ervaring met buitenrijden. Je moet alle gangen goed beheersen op bijna ieder type paard en in lastig terrein. Je maakt lange ritten waarbij veel wordt gedraafd en gegaloppeerd. Er worden stukken in rengalop gereden, bijvoorbeeld op het strand of door valleien. Ook in dit hoge tempo moet je het paard goed onder controle hebben. Onze safari’s te paard zijn vaak alleen geschikt voor vergevorderde ruiters. Je rijdt in een gebied met wilde dieren, het is dus belangrijk dat je in geval van nood snel weg kunt rijden. Als een reis ook voor andere niveau’s geschikt is, hoef je je als vergevorderde ruiter ook geen zorgen te maken: bij niveau verschillen wordt de groep gesplitst zodat je nog steeds lekker kunt galopperen!

Tot slot: wees eerlijk over je rijervaring. Door duidelijk te zijn over je wensen en niveau kunnen we een paard kiezen dat goed bij je past. Dit is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid en die van anderen, maar zo geniet je ook het meest van je vakantie!

Wat is jouw droomreis?

Er zijn veel verschillende paardrijvakanties, kijk snel welke het beste bij jou past!

Ontdek onze bestemmingen
Centaur Trails
Menu
KD: In '09, after many years involving looking, expecting, lusting and replica watches also drooling, I chose to help remedy personally to a enjoy My partner and i deemed my personal grail : the actual blancpain fifty fathoms duplicate evaluate.