Wat ga je doen
Droom je van een rengalop op het strand en paardrijden in de zee? Dan is deze bijzondere paardrijvakantie in Ierland voor jou! Je rijdt door de Atlantische oceaan naar kleine eilandjes aan de kust. Hier vind je verlaten stranden die perfect zijn voor een flinke galop. Op de zandbanken zijn zeehonden aan het zonnen en op de eilanden lopen kuddes paarden en koeien rond.Behalve strandritten rijdt je ook het binnenland in, zo zie je een hele andere kant van Ierland! Je rijdt aan de voet van de Ierse Tafelberg met een prachtig uitzicht over de Atlantische oceaan. Je rijdt een stuk over de 'Wild Atlantic Way', een weg langs de westkust van Ierland met prachtige uitzichtpunten. Na de ritten kun je ontspannen in het zwembad of de sauna van je hotel.
Strandritten in Ierland
- Standplaats, Strandvakantie
- Gevorderd, Vergevorderd
- Familiehotels
- 3-5 uur rijden per dag
- 7 dagen/5 rijdagen
- Geschikt voor kinderen, Geschikt voor niet-ruiters
- Hard galopperen
- Jonge kinderen welkom
- Binnen zwembad
- In de zee rijden
Let op: voor niet-ruiters is de lunch niet inbegrepen.
€ 1960,-
Het programma
Dag 1 – Het is zover!
Na aankomst in het hotel krijg je een kamer aangewezen en heb je tijd om bij te komen van de reis. Bij aankomst in het hotel geef je aan hoe laat je wilt eten. Je gaat vandaag nog niet rijden maar als je met een huurauto naar het hotel rijdt en je wilt bij de stal kijken dan kun je ze even bellen of je langs kunt komen.
Dag 2 – De eerste rit
Na het ontbijt in het hotel word je naar de stallen gebracht. Daar maak je kennis met het team en de paarden. Je krijgt een paard aangewezen en begint met een rijles in de bak. Je rijdt ongeveer 45 minuten zodat je goed aan je paard kunt wennen. Daarna is het tijd voor de eerste buitenrit. Afhankelijk van de tijd lunch je op stal of onderweg. Je rijdt over het strand van Trawalua en door de duinen naar de voet van de Benbulbin bergen. Natuurlijk ga je lekker galopperen op het strand en rijd je een stuk met je paard het water in. Op deze rit rijd je een stuk langs de weg. Je bent ongeveer 3 uur onderweg.
Dag 3 – Zeehonden spotten
De komende dagen maak je iedere dag een buitenrit van vier tot zes uur, met picknick onderweg. Welke rit je op welke dag gaat maken is afhankelijk van het weer en het getij.
De eerste optie is de route naar O’Connor’s eiland. Je rijdt vanaf de stal omlaag naar de lagune. Omdat je de zee moet oversteken kun je deze rit alleen bij laagtij doen. Eerst rijd je een stuk langs het water. Hier liggen veel grote stenen maar gelukkig zijn de paarden gewend er overheen te lopen. Je kunt hier vaak zeehonden zien! Daarna steek je het water over naar het eiland, waar je flink kunt galopperen!
Je rijdt verder door de duinen en stopt in de pub voor lunch. Het eiland speelde een belangrijke rol in de Ierse geschiedenis. In 1588 spoelden hier drie schepen van de Spaanse Armada aan. Aan boord waren ook paarden. Volgens sommige mensen mengden deze Spaanse paarden zich met de lokale Connemara pony’s, waardoor de Connemara een Spaanse uitstraling heeft.
Na de lunch rijd je terug naar de lagune waar je de zee oversteekt en via de stenen aan de rand van de lagune terug rijdt. Als het water te hoog staat kan het ook zijn dat je over de weg terug rijdt.
Dag 4 – Verlaten stranden
De volgende route brengt je naar het eiland ‘Dernish’. Onderweg rijd je over uitgestrekte stranden waar je nauwelijks andere mensen tegenkomt. Je rijdt over de zeebodem, die bij eb droog valt, naar het eiland. Er lopen kuddes jonge paarden en koeien vrij rond op het eiland. Je paard kan even grazen en voor jou is er een picknick.
Om op Dernish te komen rijdt je via O’Connors eiland. Je moet dus de heen- en terugweg weer over de stenen in de lagune heen rijden. Bij beide ritten naar de eilanden ligt het tempo hoog. Omdat je veel op vlakke stranden rijdt kun je flink draven en galopperen. Waar het mogelijk is ga je in rengalop!
Dag 5 – Kastelen en kliffen
De Mullaghmore kustrit gaat via het strand van Trawalua naar Mullaghmore. Op het strand ga je lekker galopperen en even het water in. Daarna rijd je langs de weg verder naar Mullaghmore. Dit is een klein vissersdorpje met een bijzondere 19e-eeuwse haven. Onderweg heb je een prachtig uitzicht op de zee, de kliffen en het kasteel. Dit is één van de uitzichtpunten op de ‘Wild Atlantic Way’, de langste kustroute ter wereld.
Aan deze kust werd in 1979 een bomaanslag gepleegd door de IRA op de boot van Lord Mountbatten. Als er genoeg wind staat komen hier surfers van over de hele wereld voor de hoge golven. Je luncht in een pub bij de haven. Daarna rijd je via de andere kant van Mullaghmore terug naar de stal. Omdat je stukken op en langs de weg rijdt ligt het tempo wat lager maar je gaat wel stukken draven en waar mogelijk galopperen.
Dag 6 – Bergen en valleien
Deze rit gaat het binnenland in. Je rijdt door de Glenniff Horseshoe vallei met uitzicht op de Benwiskin bergen. Dit is één van de meest fotogenieke plekken in Ierland! Één van de bergen lijkt op de Tafelberg in Kaapstad. Volgens een lokale legende won één van de vroegere koning een ‘grootste eettafel’ wedstrijd door deze hele berg te dekken met borden en eten. Er zijn veel legendes over deze vallei, zoals het verhaal van Diarmuid en Grainne.
Grainne was de mooiste vrouw van het land. Ze was verloofd met een krijger maar ze werd verliefd op Diarmuid en ging er met hem vandoor. Omdat ze moesten vluchten voor de krijger sliepen ze elke dag ergens anders. Er zijn dan ook honderden ‘Diarmuid en Grainne’ grotten en rotsen in deze regio. Ze zouden in een grot in de Glenniff Horseshoe vallei hebben geslapen toen Diarmuid aangevallen werd door een magisch zwijn. De krijger vind de twee geliefdes maar hij wil Diarmuid niet helpen en hij overlijd in de vallei.
Je stopt onderweg voor een picknick bij de ruïnes van een oude watermolen. Hiermee werd de trein aangedreven die Bariet vanuit de mijnen naar de steden vervoerde. Daarna rijd je verder over rustige landwegen met een prachtig uitzicht over de Atlantische oceaan. Omdat je stukken op en langs de weg rijdt ligt het tempo wat lager maar je gaat wel stukken draven en waar mogelijk galopperen.
Dag 7 – Afscheid
Helaas is je ruitervakantie alweer voorbij, na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen en ga je weer naar huis.
- Wanneer je welke route rijdt wordt in overleg met de gids bepaald en is afhankelijk van het weer en het getij.
* Dit is een voorbeeldprogramma. Het beschreven paardrijprogramma zal waar nodig worden aangepast aan de actuele (weers)omstandigheden en het niveau van de groep. Het tempo is afhankelijk van de omstandigheden en wordt bepaald door de gids.
De paarden
Je rijdt op goed getrainde, betrouwbare Ierse paarden en pony’s. Het zijn kruisingen van Tinkers, Cobs, Clydesdale’s, Connemara’s, Ierse sportpaarden en andere rassen. Er is een grote kudde, dus er is altijd een paard of pony dat past bij jouw wensen en niveau. Er zijn zowel kleinere pony’s als grotere, stevigere paarden. De meeste paarden zijn op het bedrijf gefokt en opgegroeid.
Je kunt de hele week op hetzelfde paard rijden maar als je wilt kun je ook verschillende paarden proberen tijdens je vakantie. Het tempo verschilt per rit maar je gaat iedere dag op het strand rijden waar je kunt galopperen. Op een deel van de ritten rijd je stukken langs (land)weggetjes. Je mag zelf meehelpen met poetsen en opzadelen als je dat wilt.
De paarden worden getraind volgens natural horsemanship principes. Ze leven samen in een grote kudde. Na de ritten staan ze in grote weilanden, waar ze lekker paard kunnen zijn. De jonge paarden en paarden die een langere periode vrij hebben grazen samen met de koeien op één van de eilanden voor de kust.
De paarden worden regelmatig behandeld door een chiropractor en de zadels worden jaarlijks opnieuw gepast. Je rijdt met Engelse zadels. Iedere ruiter krijgt kleine zadeltassen voor een lunchpakket en waterflesje. Er kunnen nog wat kleine spulletjes bij maar het zijn geen grote zadeltassen dus als je meer mee wilt nemen raden we een heuptasje aan!
Accommodatie
Je verblijft in een hotel in Mullaghmore. De kamers zijn modern en comfortabel ingericht met een en-suite badkamer. Het hotel ligt aan een kleine haven en vanuit het restaurant en vanaf het terras heb je uitzicht over de zee. Er is een binnenzwembad en sauna waar je gebruik van mag maken. In de spa kun je schoonheidsbehandelingen en massages boeken (niet inbegrepen).
Je ontbijt in het hotel. Het is een buffet met brood, croissants, boter, jam, yoghurt, muesli, fruit, koffie, thee en typisch Ierse dingen zoals eieren, spek, worst en bonen. De lunch is een picknick onderweg of een publunch. De picknick bestaat uit belegde broodjes, fruit, mueslirepen en water. In de pubs kun je kiezen uit burgers, vis, broodjes, salade en pasta’s.
‘s Avonds eet je weer in het hotel. Je besteld vanaf de menukaart en kunt een voor-, hoofd- en nagerecht kiezen. Voor sommige hoofdgerechten geldt een toeslag. Er kan rekening gehouden worden met allergieën en vegetarisch eten is natuurlijk mogelijk! Vraag de bediening naar opties buiten de kaart om.
Je kunt iedere dag bij de receptie aangeven hoe laat je wilt eten. Er zijn vijf diners inbegrepen zodat je ook een avond in een ander restaurant in het dorp kunt eten, er is bijvoorbeeld een visrestaurant tegenover het hotel. Vanaf het hotel loop je in tien minuten naar het strand. Let op: het hotel heeft geen wifi!
Praktische informatie
Groepsgrootte: minimaal 1, maximaal 8 ruiters. Als er meer ruiters zijn of verschillende niveaus dan worden de groepen gesplitst.
Gewichtslimiet: maximaal 90 kg. Ben je een goede ruiter maar wat zwaarder? Overleg dan met ons over de mogelijkheden, er zijn een aantal grotere paarden die meer gewicht kunnen tillen.
Niveau: gevorderd en vergevorderd. Je moet de stap, draf en galop goed beheersen, ervaring hebben met buitenrijden en langere stukken in de verlichte zit kunnen staan.
Leeftijd: jonge kinderen vanaf 10 jaar zijn welkom als ze voldoende rijervaring hebben.
Dichtstbijzijnde vliegveld: West Airport Knock
Alternatief vliegveld: Dublin of Galway
Transfer: de transfer is niet inbegrepen maar er is een rechtstreekse busverbinding tussen Dublin en Sligo of Ballyshannon. Vanaf daar kunnen we een transfer voor je regelen naar het hotel.
Let op: de rijtijden zijn afhankelijk van het getij, soms ga je daarom veel vroeger of juist een stuk later op de dag rijden. Het programma is flexibel maar je hebt voor of na de ritten genoeg tijd om te ontspannen.
Leuk: Het bedrijf besteed veel aandacht aan duurzaamheid. In 2019 hebben ze de Ocean Hero ‘Bedrijf van het Jaar’ Award gewonnen.
Let op: het hotel heeft geen wifi! In Ierland is je internetbundel wel gewoon geldig.
Andere activiteiten: ook voor niet-ruiters is er genoeg te doen. Je kunt prachtig wandelen in de omgeving, surfles volgen en er zijn zes golfbanen in de Sligo regio. Vraag ons naar de mogelijkheden en prijzen voor niet-ruiters. We raden een huurauto dan wel aan!