Begin april gingen wij twee weken naar Ierland om onze partnerstallen te bezoeken. We waren beide direct fan van dit prachtige land en de gastvrije mensen. Ierland is de perfecte bestemming voor een paardrijvakantie, het heeft alles! Van cross country springen tot trektochten en van brede stranden tot uitgestrekte heidegebieden, zowel beginners als gevorderde ruiters kunnen hier terecht. In deze blog vertellen we je er alles over.
Onze reis begon met wat vertraging, vanwege harde wind vertrok ons vliegtuig later dan gepland. Gelukkig verloop de vlucht naar Dublin verder soepel en al snel stonden we naast onze huurauto, waar we direct aan de verkeerde kant instapten! In Ierland wordt links gereden. Het was even wennen maar na een paar kilometer op de snelweg voelde het al een stuk natuurlijker.
De eerste stal die we bezochten was de Cross Country vakantie. Hier werden we welkom geheten door Oliver, die ons direct vroeg of we niet mee wilden rijden? We slaan een aanbod om te rijden natuurlijk niet af en dus werden er twee paarden voor ons opgezadeld en gingen we samen met de rest van de groep het cross terrein op. Het was een extra bijzondere rit want Oliver had de jachthonden mee genomen, een stuk of twintig honden renden vrolijk om ons heen.

Er staan meer dan 150 cross hindernissen op het grote terrein. Wij hadden al een tijdje niet gesprongen dus we hielden het bij de lagere boomstammen, haagjes en greppels maar de betere ruiters sprongen over muren en zelfs over een boot. We reden het hele terrein over en probeerden verschillende sprongen. De paarden waren fanatiek maar goed onder controle te houden, ze waren duidelijk geselecteerd op hun fijne karakter. Wat ons vooral opviel was de fijne sfeer op het bedrijf, iedereen was zo aardig!
‘s Middags kreeg de groep les van een andere instructrice, ze gingen werken aan techniek op verschillende sprongen in het terrein. Wij gingen langs bij het guesthouse waar de gasten tijdens hun paardrijvakantie logeren. Mary, de eigenaresse, leidde ons rond en vertelde vol enthousiasme over de bezienswaardigheden in de buurt. Ze is enorm behulpzaam en doet duidelijk veel moeite voor haar gasten. Daarna gingen we zelf het kasteel bezoeken en maakten we een wandeling in het park. Een goed begin van onze reis!
De volgende dag waren we uitgenodigd bij de stal waar de Galway naar Burren trektocht en de Kastelen en Kloosters vakantie georganiseerd worden. Nicole, de eigenaresse, leidde ons rond door haar prachtige boerderij. De accommodatie waarin de gasten logeren is enorm bijzonder. Elke ruimte heeft z’n eigen sfeer en hangt vol met bijzondere spullen zoals authentieke werktuigen in de eetkamer en bijzondere vaasjes en schilderijen in de slaapkamers. Nicole en haar man hebben de boerderij zelf verbouwd.

We namen plaats in de serre die ook wel als ontbijtzaal gebruikt wordt. Vanaf hier keken we uit over de wei waar de Alpaca’s stonden. Op de stal zijn behalve paarden ook ezels, honden, katten, kippen en schapen. De accommodatie ligt midden in de bossen, perfect voor een buitenrit of mooie wandeling! Nicole heeft duidelijk veel passie voor haar paarden, overal was over nagedacht. De paarden hebben speciale dekjes onder de zadels om drukplekken te voorkomen en ze staan eigenlijk altijd buiten.
Voor niet-ruiters is er genoeg te doen op deze paardrijvakanties maar ook beginners kunnen hier terecht. Er wordt op deze stal ook een programma georganiseerd waarbij je lessen krijgt in de bak en leert buitenrijden. Ook niet onbelangrijk: er wordt heerlijk voor je gekookt! Alles wordt vers bereidt door de kok en de maaltijden zijn erg uitgebreid. De carrot cake die we geserveerd kregen was in ieder geval fantastisch.
We gingen verder naar Killarney in het zuiden van Ierland. Hier bezochten we de Ring van Kerry trektocht. Twee van de gidsen stonden net klaar om een trainingsrit te maken in het Nationale Park dus ook hier werden twee paarden voor ons gezadeld en mochten we mee. Op deze stal hebben ze vooral Percheron kruisingen. We kregen allebei een groot paard, aangezien we pony’s gewend zijn hadden we een krukje nodig om erop te komen!

De paarden waren erg braaf en toen we zagen hoe ruig het terrein was snapten we wel dat hier sterke paarden voor nodig zijn. Het Nationale Park was erg mooi, we reden door de bossen met uitzicht op de bergen. Onderweg kwamen we een hele kudde herten tegen. Ze waren helemaal niet bang voor de paarden en bleven rustig liggen. Als je de trektocht van een week maakt rijd je naar de kust en ga je ook galopperen op het strand. Deze reis is ook geschikt voor ruiters die nog niet zoveel buiten gereden hebben dus ook als eerste paardrijvakantie kun je meedoen!
De volgende stop was de Familievakantie en Trainingsweek, waar we twee dagen bleven. We hadden al een tijd online contact met de Nederlandse eigenaresse Esther en Tracie, de Ierse instructrice. Tot onze verrassing kregen we één van de leuke huisjes aangewezen voor de komende dagen. Het huisje was super ruim met een mooie keuken en fijne badkamer en bedden. Hier konden we het wel een paar dagen volhouden! Eerst gingen we het terrein verkennen want er was hier van alles te zien: open stallen, een groentetuin, het gezellige café, een winkeltje, een yogazaal, een bloementuin, ezels, varkens en meer.
Om drie uur werden we in de stal verwacht voor een buitenrit. We reden op twee Connemara pony’s. We keken er beide naar uit om dit typisch Ierse ras te proberen en ze stelden niet teleur. De pony’s waren erg lief maar zeker ook voorwaarts en fijn te rijden. We maakten een ritje door de bossen en konden onderweg over een paar omgevallen boomstammen springen. Het miezerde een beetje maar tussen de bomen hadden we daar weinig last van. Het rijden gaat ook bij minder goed weer gewoon door!

Ook de volgende dag maakten we een bosrit. Één van de andere ruiters had de trainingsweek geboekt en zij kreeg een les in de bak. Later die week zou ze ook een les op het crossterrein krijgen. ‘s Middags werd er een les boogschieten vanaf het paard gegeven! Tracie vertelde ons dat er daarnaast ook een instructeur is die Natural Horsemanship lessen geeft. Genoeg afwisseling dus! Dit zijn geen paardrijvakanties met een vast programma. De sfeer is erg informeel en je kunt zelf iedere dag aangeven wat je wilt doen.
Helaas vlogen de dagen voorbij en stapten we in de auto naar het noorden. We gingen naar de stal waar de Bergen en Kusttocht georganiseerd wordt. Padraic, de eigenaar en gids, was net bezig om paarden binnen te zetten toen we kwamen. Het regende best wel hard maar hij vertelde dat hij nog nooit een paardrijvakantie had hoeven annuleren. In Ierland is het weer erg wisselvallig, als je even wacht is het weer zonnig! Padraic is ook Monty Roberts trainer dus hij vertelde ons dat hij in het ergste geval altijd Natural Horsemanship les in de binnenbak kon geven.
Het leuke aan de ritten van Padraic is dat je niet vanaf de stal vertrekt. Iedere dag rijd hij met de trailer naar een bijzondere plek in de omgeving waar je dan een buitenrit maakt. Zo kun je de mooiste stukjes van deze regio zien. Hij vertelde dat de tocht eigenlijk ook een beetje een reis door zijn geschiedenis is, zijn familie woont al jaren in dit gebied. Je rijdt bijvoorbeeld door het dorp waar zijn opa geboren is. Voor de liefhebbers gaat Padraic’s vader met de koets een rondje door het dorp.

Padraic besteed veel aandacht aan het matchen van het juiste paard aan de juiste ruiter. Ruiters moeten kunnen galopperen maar je hoeft niet heel veel buitenrijervaring te hebben. Op deze paardrijvakantie houd je naast de ritten nog genoeg tijd over om te ontspannen of de omgeving te verkennen. Je zou deze reis dus ook prima met een niet-ruiter kunnen maken, na de ritten kun je nog samen dingen doen. De diners zijn niet inbegrepen maar dat is juist goed, want Westport heeft super veel restaurants. Wij liepen even rond in de stad en konden bijna niet kiezen waar we wilden lunchen, alles zag er zo goed uit!
Onze laatste stop was nog noordelijker, we gingen naar Mullaghmore om de Strandritten vakantie te proberen. Ursula, de eigenaresse en gids, nam ons mee op een dagtocht naar twee van de eilanden vlakbij de stallen. Om er te komen moesten we de zee oversteken! Dit kan alleen als het eb is. Soms is dat om zeven uur ‘s ochtends maar dit keer gelukkig pas om elf uur. Onderweg kwamen we zelfs vier zeehonden tegen! Ze waren rustig aan het zonnebaden dus we konden best wel dichtbij komen.
Het hotel waar we logeerden was één van de hoogtepunten van onze reis. We kregen een kamer met uitzicht op zee. Het was erg bijzonder om wakker te worden met het geluid van de golven en de zon die langzaam opkomt boven de oceaan! De dag werd nog beter toen we op de tweede rit weer naar het strand gingen, dit keer reden we in een andere richting en gingen we via het strand de heuvels in. De route ging via de landweggetjes de berg op. Vanwege het terrein was het tempo hier wat lager maar het uitzicht was het zeker waard!

Ursula heeft een grote kudde paarden. De meeste zijn kruisingen van zwaardere rassen zoals Clydesdales, Tinkers en Cobs met sportpaarden. De meeste paarden had ze zelf gefokt. Ook nu liepen er een paar drachtige merries rond. De paarden die niet aan het werk zijn grazen op de eilanden, Ursula gaat er iedere dag met haar kayak naartoe om te kijken hoe het met ze gaat! De koeien lopen hier ook maar die steken helaas met laag water nog wel eens over, de dag dat wij er waren ging een andere groep de koeien te paard terug drijven.
De bijzondere plek aan de noordkust was de perfecte plek om onze vakantie te eindigen. We hebben genoten van het prachtige landschap van Ierland, de fijne paarden en de aardige mensen! Het is zo’n gevarieerde bestemming dat er voor iedereen wat te doen is, of je nou een beginnende of ervaren ruiter bent. Je kunt genieten van de natuur op een trektocht of crossen als je wat meer actie wilt. We komen hier zeker nog een keer terug en hopen dat we veel ruiters kunnen helpen om een mooie reis te maken in Ierland!