fbpx

Je bekijkt de reis:Hoogtepunten van Noord IJsland

Boek direct

Wat ga je doen

Deze paardrijvakantie brengt je naar de hoogtepunten van het ruige noorden. Dit gebied wordt door veel toeristen overgeslagen maar heeft veel te bieden, van groene valleien tot lavavelden. Je bezoekt het bekende Mývatn meer, rijd over vlaktes van zwart zand en langs prachtige watervallen. Je kijkt uit op besneeuwde bergtoppen en overal in het landschap zie je het resultaat van vulkanische activiteit. Je rijdt met een kudde loslopende paarden zodat je regelmatig van paard kunt wisselen. Je bezoekt de beroemde waterval Godafoss en gaat een nachtje in een berghut slapen. Deze ruiterreis werd niet voor niets genomineerd als één van de tien beste in de wereld, het is een onvergetelijke ervaring!
Aanrader

Hoogtepunten van Noord IJsland

  • Watervallen en vulkanen
  • Rijd met kudde
  • Ruige natuur
  • Veel tölten
Inbegrepen: binnenlandse vlucht, transfers, alle maaltijden, koffie en thee, paardrijden volgens programma, Engelstalige begeleiding.
Niet inbegrepen: vlucht naar IJsland, andere drankjes, eventuele hotelovernachting voor en na de ruiterreis.
Vanaf:
€ 2490,-
Stel je reis samen Stel een vraag

Het programma

Dag 1 – De eerste rit

Het verzamelpunt voor deze reis is het binnenlandse vliegveld van Eagle Air in Reykjavik. Hier stap je op het vliegtuig naar het noorden van IJsland waar je wordt opgewacht voor de transfer naar de boerderij. Je maakt kennis met de gids en de paarden. Na de lunch en een korte introductie worden de paarden gezadeld voor de eerste rit. Er wordt veel aandacht besteed aan het vinden van het juiste paard voor de juiste ruiter. Daarna is het tijd voor de eerste buitenrit. Je rijdt langs de kust en over lava velden naar de Skjálfandi baai. Natuurlijk ga je flink tölten. Als je wilt kun je ‘s middags of ‘s avonds een walvistour doen met de boot (niet inbegrepen en afhankelijk van het weer). Dit is één van de beste plekken ter wereld om walvissen te zien. Blijf je liever aan de vaste wal? Dan kun je lekker ontspannen in de hottubs. Je gaat ongeveer drie uur rijden vandaag.

Dag 2 – Rivieren oversteken

Vandaag ga je met de kudde op pad! Je krijgt een paard aangewezen voor de ochtendrit en hoort van de gids of je voor of achter de kudde gaat rijden. Daarna ben je klaar voor vertrek. De route van vandaag gaat door de heuvels van Hvammsheiði over paden die al eeuwenlang door ruiters gebruikt worden. Je steekt de Laxá rivier over en rijdt door de lava velden van Aðaldalshraun. De rit gaat verder over landwegen en langs boerderijen. Onderweg stop je en aantal keer om wat te drinken en te lunchen. Tijdens de lunch wissel je van paard. Afhankelijk van je paard rijdt je weer voor of achter de kudde. Je eindigt bij een weiland maar voor je daar bent moet je nog een brede rivier oversteken. De paarden overnachten hier en jij wordt met de bus teruggebracht naar de boerderij voor het diner en de hottub.

Dag 3 – Zwarte woestijnen

Na het ontbijt wordt je met de bus teruggebracht naar de paarden. Hier krijg je een paard aangewezen voor vanochtend en zadel je op voor de volgende rit. Vandaag zie je de enorme contrasten van het IJslandse landschap, je rijdt door groene valleien en woestijnen van zwart zand, door lavavelden en aan het begin van de zomer door velden vol paarse bloemen. Natuurlijk gaat de kudde loslopende paarden weer mee en wissel je halverwege de dag van paard. Je komt aan bij een berghut waar de paarden afgezadeld worden. Ze blijven hier vannacht en jij wordt met de bus teruggebracht naar de boerderij. Afhankelijk van de tijd ga je voor of na het eten naar GeoSea om je spieren te ontspannen in de warmwaterbronnen (dit kan ook op een andere dag gepland worden).

Dag 4 – Logeren in de bergen

Na het ontbijt wordt je met de bus teruggebracht naar de paarden. Voor je daar aankomt laat je gids je een aantal hoogtepunten van de regio zien. Je rijdt langs het Myavatn meer, bezoekt de Godafoss waterval en gaat naar een gebied met bijzondere rotsen die ontstaan zijn door de vele vulkanen in de regio. Daarna kom je terug bij de berghut en stap je op je paard voor een rit door de heuvels. De rest van de kudde blijft in de paddock. Je rijdt door een vulkanisch landschap naar twee bijzondere kraters. Omdat je zonder de kudde rijdt is de rit wat relaxter en kun je makkelijker even stoppen om foto’s te maken! Je slaapt vannacht in de berghut maar voor het tijd is om je slaapzak in te duiken kun je misschien nog een kort ritje maken langs een bijzondere rotsmuur.

Dag 5 – Lavavelden

Op de laatste rijdag ga je weer richting de boerderij via de lavavelden van Bondholshraun. Je kunt de vulkanische activiteit hier terug zien in de scheuren in de grond. Je rijdt vlakbij de scheiding tussen de aardplaten van Europa en Noord Amerika naar Peistareykir. Natuurlijk moet de hele kudde weer mee naar huis dus je rijdt voor of achter de loslopende paarden en wisselt halverwege de rit van paard. Het laatste deel van de tocht gaat door de Geldingadalur vallei met een prachtig uitzicht over de baai van Skjalfandi. De zandpaden zijn ideaal voor een flinke tölt! Op de boerderij staat een heerlijk afscheidsdiner voor je klaar.

Dag 6 – Afscheid

Na het ontbijt is het helaas alweer tijd om afscheid te nemen en ga je terug naar Reykjavik. Je gaat met de bus en bent rond 15-16 uur weer in Reykjavik. Boek je terugvlucht een dag later of laat in de avond in verband met eventuele vertragingen.

* Dit is een voorbeeldprogramma. Het beschreven paardrijprogramma zal waar nodig worden aangepast aan de actuele (weers)omstandigheden en het niveau van de groep. Het tempo is afhankelijk van de omstandigheden en wordt bepaald door de gids.

De paarden

Het IJslandse paard staat bekend om zijn extra gangen: de tölt en de telgang. De tölt kent net als de stap geen zweefmoment en is daarom een erg comfortabele gang. De telgang is een snelle gang waarmee speciale races worden gereden.

IJslanders zijn gemiddeld tussen de 1.30m en 1.50m hoog. Ondanks hun kleine formaat zijn het bijzonder sterke paardjes die gewend zijn aan het ruige terrein van IJsland. IJslanders zijn erg vriendelijke paardjes maar kunnen ook erg gevoelig zijn.

Er is een grote kudde paarden dus er zijn altijd paarden die passen bij je rijervaring en wensen. Op deze paardrijvakantie rijd je met speciale IJslanderzadels. Iedere ruiter krijgt een eigen zadel aangewezen voor de week. Je krijgt zadeltassen waar je je lunch en andere kleine spulletjes in mee kunt nemen

Omdat je met een kudde loslopende paarden rijdt, ligt het tempo best hoog op deze ritten. Je bent het grootste deel van de tocht aan het tölten. Je wisselt dan ook minimaal één keer per dag van paard, omdat dit best vermoeiend is voor de paarden.

Overgangen worden niet aangekondigd, je moet dus alert blijven tijdens het rijden. De paarden zijn fijn te rijden maar wel fanatiek, vooral wanneer je met de kudde rijdt! Je moet zelfstandig kunnen opstappen vanaf de grond zonder krukje/steen/boomstam etc.

Accommodatie

Tijdens deze ruiterreis verblijf je op de boerderij bij de stallen. Je deelt een kamer met één of meerdere reizigers van hetzelfde geslacht. De kamers hebben comfortabele bedden en haakjes om dingen op te hangen maar geen andere meubels.

Er is een woon- en eetruimte waar je na de ritten kunt zitten. Hier staan een aantal banken en stoelen en staan lange tafels om aan te eten. Er is een gedeelde wc en een badkamer met wc. Daarnaast zijn er simpele, gezamenlijke douches in een apart gebouw. Het warme water op de boerderij komt van een warmwaterbron, daardoor ruikt het licht naar zwavel. Na de ritten kun je lekker ontspannen in de hottub.

Je gaat ook een nacht in een berghut slapen. Dit is een simpele hut met stapelbedden aan de zijkant en een lange tafel met banken in het midden. Er is ook een tweede verdieping met matrasjes op de grond. Je krijgt een slaapzak van de stal. Er is een apart gebouwtje met een wc erin. Er is elektriciteit, verwarming en koud water maar geen douche.

De maaltijden worden met veel zorg bereid. Het ontbijt bestaat uit havermout, eieren, muesli, yoghurt, brood, roggebrood, kaas, vlees, jam, pindakaas, smeerkaas, fruit, koffie en thee. Tijdens het ontbijt maak je zelf je lunch klaar die je in je zadeltassen meeneemt. Het diner is gevarieerd, van maaltijdsoep tot curry en aardappelen met vlees en groente. Natuurlijk gevolgd door een toetje!

Praktische informatie

Gewichtslimiet: 100 kg

Groepsgrootte: maximaal 18 ruiters. Houd er rekening me dat het soms even kan duren voordat iedereen zijn paard opgezadeld heeft.

Leeftijd: kinderen vanaf 10 jaar zijn welkom, mits ze voldoende ervaring hebben.

Transferpunt: vliegveld Eagle Air Reykjavik.

Let op: in verband met de transfer kun je het beste een dag eerder in Reykjavik aankomen. Boek je terugvlucht een dag later of laat in de avond in verband met eventuele vertragingen. Houd er rekening mee dat je nog naar het internationale vliegveld in Keflavik moet reizen vanuit de stad.

Het kan ook voorkomen dat je de heenweg met de bus gaat en de terugweg gaat vliegen. We laten je dit vooraf weten. Soms vlieg je beide keren in plaats van terug te gaan met de bus.

Niveau: deze ruiterreis is geschikt voor gevorderde en vergevorderde ruiters. Je bent bijna de hele rit aan het tölten. Overgangen worden niet aangekondigd, je moet dus alert blijven tijdens het rijden. De paarden zijn fijn te rijden maar wel fanatiek, vooral wanneer je met de kudde rijdt! Je moet zelfstandig kunnen opstappen vanaf de grond zonder krukje/steen/boomstam etc.

Overige activiteiten: na het rijden worden een aantal interessante bezienswaardigheden bezocht, meestal gelden er geen entreekosten maar het kan toch handig zijn om wat IJslandse kronen bij je te hebben voor het geval je aanvullende activiteiten wilt doen.

Leuk: je kunt een walvisexcursie boeken na de ritten. Dit is één van de beste plekken om walvissen te zien in IJsland. De excursie is niet inbegrepen in de prijs maar vraag ons gerust naar de mogelijkheden en kosten.

Handig: je kunt op de stal regenkleding en een cap lenen. Voor de nacht in de berghut krijg je een slaapzak. Dat scheelt weer ruimte in je bagage! Je kunt zelf een klein kampeer kussen meenemen voor de berghut.

Bijzonderheden: omdat er in IJsland geen paardenziektes voorkomen zijn de regels met betrekking tot het meenemen van paardenspullen erg streng. Je mag geen gebruikt leer meenemen (geen tuig maar ook geen leren handschoenen). Andere spullen moeten goed schoongemaakt zijn.

Wat is jouw droomreis?

Er zijn veel verschillende paardrijvakanties, kijk snel welke het beste bij jou past!

Ontdek onze bestemmingen
Gratis Inspiratie MagazineVol tips voor je paardrijvakantie!

Download je gratis magazine vol met tips en inspiratie voor je volgende paardrijvakantie! Met o.a. onze top 5 bestemmingen en fotografie tips.

Centaur Trails
Menu
KD: In '09, after many years involving looking, expecting, lusting and replica watches also drooling, I chose to help remedy personally to a enjoy My partner and i deemed my personal grail : the actual blancpain fifty fathoms duplicate evaluate.