fbpx

Aly mocht in juli onze paardrijvakantie in het noorden van IJsland testen. Ze ging door de heuvels rijden met een kudde loslopende ervaring, een super bijzondere ervaring! Hier lees je haar reisverslag.

Een aantal jaar geleden ben ik een paar maanden in het zuiden van IJsland geweest. Ik heb toen best wat van het land gezien en vond de natuur zo bijzonder. Ik hoorde van iedereen dat het noorden nog mooier is dus ik kon niet wachten om ook dit deel van IJsland te zien! Ik melde me op maandagochtend bij de terminal van Eagle Air in Reykjavik voor de vlucht naar Husavik. In de kleine wachtruimte zat al een hele groep dames met rijschoenen aan te wachten. We hadden een gemengd gezelschap van Amerikaanse, Zweedse, Zwitserse en Duitse ruiters. De oudste dame was 77! Dat bewijst maar weer dat je nooit te oud bent voor een paardrijvakantie.

Na een vlucht van ongeveer 45 minuten landen we op het vliegveld van Husavik, waar Mieke ons opwachtte. We werden naar de boerderij gebracht waar we een kamer aangewezen kregen en lunch voor ons klaarstond. Daarna gingen we naar de stallen voor de eerste rit. De gidsen zochten voor iedereen een paard uit en toen we allemaal opgezadeld hadden trokken we eropuit. De rit ging richting de baai, langs de rotsen en over het zwarte zandstrand. Natuurlijk gingen we lange stukken tölten! Onderweg stopten we een paar keer om water te drinken en van het uitzicht te genieten, één van de stops was bij een mooie waterval. Toen we terugkwamen op de boerderij was de hottub al opgewarmd dus we konden lekker ontspannen voor het diner. Een goede start van de reis!

Groep ruiters op IJslandse paarden tijdens een trektocht in Ijsland

De volgende ochtend maakten we ons klaar voor de eerste rit met de kudde. Na het ontbijt gingen we naar de stallen waar we weer een paard aangewezen kregen. Toen iedereen opgezadeld had werden we in twee groepen verdeeld. Één groep ruiters ging voor de kudde rijden, de andere groep achter de kudde. De eerste groep ging van start en de andere paarden werden uit de paddock gelaten. Samen met de andere ruiters reed ik achter de kudde aan. Het tempo zat er direct flink in! De paarden hadden er zin in dus we waren de hele rit aan het tölten. Onderweg stopten we een paar keer om te drinken en eten. De loslopende paarden werden dan in een simpele paddock gezet zodat ze niet weg konden lopen. Halverwege de rit wisselden we van paard. Dit keer kreeg ik een IJslander die voor de kudde moest lopen. We gingen in volle vaart verder!

Groep ruiters en paarden bij een drinkplek in de heuvels van IJsland
Uitzicht op de heuvels van IJsland vanaf een paard tijdens paardrijvakantie

Om bij het eindpunt van vandaag te komen moesten we een brede rivier oversteken. Gelukkig zijn de paarden het gewend, mijn IJslander bracht me droog naar de overkant! Er was ook een vriend van de staleigenaar mee op zijn eigen paard, hij hield het helaas niet droog en stak lopend de rivier over. Dat is hoe echte IJslanders het doen! We zetten de paarden in de wei, lieten onze zadels in de schuur achter en werden met de bus terug naar de boerderij gebracht. Hier was het tijd om bij te komen in de hottub. Een deel van de groep ging na het diner een boottocht maken om walvissen te zien. Ze hadden geluk, een bultrug kwam dichtbij de boot!

Uitzicht vanaf het paard op een zwart zandstrand in IJsland en groep ruiters

De volgende ochtend stond het ontbijt om 8 uur voor ons klaar. Rond 10 uur stapten we weer in de bus terug naar de paarden. Nadat iedereen een paard gekregen had stapten we in het zadel voor het volgende deel van de tocht. Helaas was het vandaag regenachtig maar gelukkig konden we goede regenkleding lenen. We trokken er weer met de kudde op uit. ‘s Ochtends reed ik achter de kudde, ‘s middags weer voor de kudde. Het was erg leuk om deze afwisseling te hebben. Voorin moet je voorkomen dat de loslopende paarden je voorbij gaan, achterin moet je ze opdrijven. Ondertussen hadden de paarden nog steeds genoeg energie, we bleven bijna de hele tijd tölten! Ik heb iedere dag verschillende paarden gereden. Alle IJslanders waren erg verschillend maar fijn te rijden en voorwaarts.

IJslands paard kijkt uit over vlaktes en bergen
Groep ruiters op IJslandse paarden

Vandaag lieten we de paarden achter bij een berghut waar we morgen zouden gaan slapen. Voor nu gingen we terug naar de boerderij en naar GeoSea, om op te warmen. GeoSea is een zwembad dat verwarmd wordt door mineralenbronnen. Het is een infinity pool met een prachtig uitzicht over de oceaan en de bergen in de verte. De perfecte plek om bij te komen na de rit! Deze paardrijvakantie is een leuke combinatie van rijden en sightseeing. De volgende ochtend gingen we naar Godafoss waterval, het Myavatn meer en een bijzonder rotsgebied ontstaan door vulkanische activiteit.

Omdat de paarden al bij de berghut waren waar we de komende nacht zouden slapen reden we vandaag zonder de kudde. Dat maakte het een stuk makkelijker om foto’s te maken! We reden door een lavaveld met uitzicht op de vulkanen in de verte. Nu het niet meer regende konden we zien hoe prachtig het hier is! We sliepen met z’n allen in de berghut. De volgende ochtend was het helaas alweer tijd om terug te rijden naar de stal. Gelukkig ging de rit door een prachtig heuvelgebied. Het laatste stuk van de rit keken we uit over de baai. Wat een fantastische plek om te rijden!

Drie ruiters op IJslandse paarden rijden door IJsland

IJsland stelde me niet teleur! Het noorden was inderdaad erg mooi en ruig, de perfecte plek om te paard te verkennen. Ik had in de VS weleens met een kudde gereden maar nog nooit zo lang. We hebben niet veel gestapt op deze paardrijvakantie, bijna de hele rit werd er in tölt gereden. Gelukkig zijn alle paarden die ze hier hebben erg comfortabel, dus dat was prima vol te houden! Ze zijn allemaal zo enthousiast, ik hoefde de paarden die ik reed nauwelijks aan te sporen. Op deze reis gingen we één nacht in een berghut slapen en de andere nachten op de boerderij, ideaal omdat je niet iedere dag je spullen in hoeft te pakken. Je kunt hier ook tochten maken waarbij je iedere nacht ergens anders logeert. Dat lijkt me ook fantastisch dus ik moet zeker nog eens terugkomen!

Groetjes, Aly

Is dit wat voor jou?

Zie je jezelf hier al rijden? Lees alles over deze paardrijvakantie en bekijk beschikbare data!

Naar de reis
Gratis Inspiratie MagazineVol tips voor je paardrijvakantie!

Download je gratis magazine vol met tips en inspiratie voor je volgende paardrijvakantie! Met o.a. onze top 5 bestemmingen en fotografie tips.

Centaur Trails
Menu
KD: In '09, after many years involving looking, expecting, lusting and replica watches also drooling, I chose to help remedy personally to a enjoy My partner and i deemed my personal grail : the actual blancpain fifty fathoms duplicate evaluate.