In september 2019 mocht ik onze ‘Zagoria Trektocht’ in Albanië uitproberen en wat was het fantastisch! Albanië is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor je paardenreis maar het is echt een aanrader. De mensen zijn vriendelijk, het heeft een mediterraans klimaat en de natuur is erg mooi. Het ligt aan de kust dus je kunt na je ruitervakantie een paar dagen bijkomen aan het strand. Zelf ging ik de bergen in! Ik heb natuurlijk vaker in de bergen gereden maar de hellingen die we hier beklommen waren echt uitzonderlijk! Deze reis is niet zo geschikt als je erg hoogtevrees hebt, we klommen veel en over smalle paadjes. Één dag gingen we over zo’n smal en rotsachtig paadje dat ik het wel even spannend vond, het was zo steil! Gelukkig weten de paarden precies wat ze doen, ze zijn dit terrein gewend.

Prachtige uitzichten tijdens de ritten door de bergen.

De paarden

Om maar even bij de paarden te blijven: ze waren fantastisch. Ik was erg onder de indruk van het uithoudingsvermogen van deze dieren. Het zijn Albanese bergpaarden met veel Arabisch bloed. Ze waren nauwelijks buiten adem na een steile klim en hadden genoeg energie voor een flinke galop op de vlakke stukken. Op een bergtocht stap je natuurlijk veel omdat het vrij zwaar is, en je nou eenmaal niet in rengalop een helling op kunt. Onze gids deed erg haar best om zoveel mogelijk te galopperen, en hard! Zodra we op een vlak stukje waren gingen we er vandoor. Mijn paard zat heerlijk comfortabel en was goed te controleren. Bovendien waren alle paarden goed verzorgd, het bedrijf heeft een eigen dierenarts in dienst die ze goed in de gaten houdt.

De paarden zijn goed getraind en gewend aan het ruige terrein.

Logeren bij locals

Ik genoot vooral van de fantastische uitzichten onderweg. We reden door bossen en over bergplateau’s met uitzicht op de valleien. De bomen kleurden al rood en oranje, de herfst blijft toch mijn favoriete seizoen! Ook in het voorjaar is het hier mooi, dan is het nog groener. In de zomer kan het erg warm worden maar er je kunt tijdens de lunchpauzes zwemmen in het heldere water van de rivier. We sliepen bij lokale families die ons graag meer vertelden over de cultuur van het land. De meesten spraken geen Engels maar met handen en voeten kwamen we toch een heel eind. Ze verbouwen hun eigen groenten en houden hun eigen dieren, we kwamen dan ook niks tekort! Iedere ochtend en avond werden er heerlijke maaltijden opgediend en we kregen lekkere lunches mee voor onderweg.

Overal vind je overblijfselen van de lange geschiedenis van het land.

Bijzondere geschiedenis

Albanië heeft een rijke geschiedenis, tot 1991 was het land communistisch. Je vind nog veel bunkers terug uit deze periode. De meeste mensen weten ook nog goed hoe het was om in het communisme te leven en het is erg bijzonder wat ze hier over kunnen vertellen. Daarnaast was Albanië ook onderdeel van het Romeinse en Byzantijnse rijk en lag het op de middeleeuwse handelsroutes. We hebben een Archeologische vindplaats bezocht en zijn over 18-eeuwse bruggen gereden. De gids verteld je graag meer over de geschiedenis. We bezochten bijvoorbeeld een aantal prachtige kerkjes en kregen van lokale families een rondleiding door de dorpjes. Deze trektocht heeft alle ingrediënten voor een fantastische ruitervakantie: fijne paarden, prachtige omgeving, vriendelijke mensen, veel cultuur en heerlijk eten!

Zie jij jezelf al door de bergen rijden?

Voor deze prachtige reis hoef je niet ver van huis, en het is een ideale trektocht voor reizigers met een krapper budget.

Ontdek deze reis