Op mijn paardrijvakanties in het buitenland heb ik veel verschillende stallen gezien, het viel mij op dat de regels voor het houden van paarden en de regels voor het paardenwelzijn in elk land anders zijn. Maar hoe zie je nou of de paarden in andere landen goed verzorgd worden? In deze blog geef ik je tips om dat te beoordelen.
Als je een paardrijvakantie wilt maken, of een buitenrit wilt doen in het buitenland, wil je wel zeker weten dat de paarden goed verzorgd worden. Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten.
Zes belangrijke punten om paardenwelzijn in het buitenland te beoordelen:
- Goed passend tuig
- Genoeg ruwvoer
- Onbeperkt drinkwater
- Genoeg vrije beweging en rust momenten
- Contact met andere paarden
- Goede verzorging

Ondanks dat de regels over het houden van paarden en paardenwelzijn anders zijn in het buitenland kun je wel zien wanneer een paard goed verzorgd wordt. Een gezond paard heeft een glimmende vacht met soms appeltjes op de vacht, is alert en is vrij van fysieke ongemakken, pijn en ziektes. Wanneer een paard geen glimmende vacht heeft betekend het niet gelijk dat het paard niet gezond is. Oudere paarden hebben namelijk een doffe vacht. Daarnaast hebben de paarden ’s winters een dikkere vacht die er soms wat doffer uitziet.
Een te dik of te dun paard is ook niet goed. Wanneer je zachtjes over de ribben van het paard strijkt en je voelt de ribben direct, dan is het paard te dun. Je kunt de ribben dan ook zien en tellen. Wanneer je flink druk moet zetten om de ribben te voelen dan zijn paarden vaak te dik. Dit verschilt wel per ras. Bij een gezond paard kun je met lichte druk de ribben voelen.
Een ander belangrijk punt om op te letten zijn de hoeven van het paard. De hoeven van een paard zijn hetzelfde als nagels. Ze blijven groeien, maar als ze te lang worden kunnen er scheuren ontstaan. Kleine schuurtjes in de hoef zijn niet altijd slecht. Er kunnen namelijk altijd schuren in de hoef zitten of stukjes afbrokkelen, dit heeft te maken met de hoefgroei. In de afbeelding hier links onder zijn de schuren in de hoef te groot en zijn de hoeven ‘getraumatiseerd’. De afbeelding rechts is wat we het liefst zien, maar bij een paard dat veel op onregelmatig terrein loopt kunnen de hoeven soms wat minder recht zijn.
Je kunt ook zien wanneer het paard wel of geen goed harnachement heeft of heeft gehad. Door een slechtpassend zadel of hoofdstel dat te strak of te los zit voor langere tijd kunnen er drukplekken ontstaan. Deze drukplekken kun je herkennen aan de witte haartjes en zie je bij veel paarden op de schoft, zoals op de afbeelding hieronder.

Naast de uitstraling van het paard kun je ook naar de huisvesting van het paard kijken. Bij stallen in Nederland zie je vaak paarden apart staan. Ook komen sommige paarden maar korte tijd buiten en staan ze de rest van de dag op stal. Het is beter voor een paard om op grote weilanden te staan in groepsverband, het zijn tenslotte kuddedieren.
Het is goed voor een paard om op een vlakte te staan met ruimte en verschillende ondergronden zoals bos, beekjes, heuvels, open vlakte, steen, zand, gras, water en modder. Dit zorgt voor een goede spieropbouw van de paarden. Steen zorgt voor een natuurlijke slijtage van de hoeven en modder zorgt er weer voor dat de hoeven niet uitdrogen, wat de hoefgroei weer stimuleert. Paarden nemen ook regelmatig een modderbad. De modder vormt een laagje op de huid en houdt de parasieten en insecten op afstand. Verder zijn de bossen goed voor schaduw en op de open stukken kunnen de paarden lekker galopperen.

Behalve voldoende bewegingsruimte en sociaal contact binnen de kudde, hebben paarden ook voldoende rust nodig. Als je een buitenrit maakt kun je niet de hele tijd galopperen, het paard moet ook op adem kunnen komen. Op een lange rit moet je af en toe stoppen om je paard te laten drinken. Op een dagtocht is het fijn voor het paard om tijdens een stop even te grazen.
Het is ook belangrijk dat de paarden voldoende voer en water hebben. Zeker ruwvoer zoals gras, kuil of hooi is een must voor het maag-darmkanaal van het paard. Het is goed om hiermee te starten wanneer paarden ’s ochtends worden gevoerd. Door het kauwen op de stengels maken de paarden veel speeksel aan wat de ph waarde in de maag omlaag brengt. Dit voorkomt maagzweren en koliek bij het paard.