fbpx
>

Bergen van de Elzas, Frankrijk

Chantal ging samen met haar partner en hun honden op paardrijvakantie in Frankrijk. Ze werd helemaal verliefd op de IJslander waar ze op reed! Hier lees je haar reisverhaal:

De accommodatie

Na weken uitgekeken te hebben naar deze vakantie was het eindelijk zover. Mijn vriend was mee met de honden zodat hij lekkere lange wandelingen kon gaan maken terwijl ik te paard zou gaan genieten van de prachtige groene omgeving. 

Na een lange autorit, kwamen we aan bij het opgegeven adres. We kregen de sleutel en niet ver daar vandaan was het chalet waar wij die week zouden verblijven. Het zag er leuk uit aan de buitenkant met een paar lieve paardjes in de ‘tuin’. Ik had begrepen dat we waarschijnlijk een badkamer zouden delen met andere gasten dus we waren blij verrast om te zien dat we een heel appartement hadden gekregen. Klein en knus, schoon en zelfs met een moderne keuken erin.

De verzorging van de paarden

De stal had heel veel pony’s en paarden en ik was blij om te zien dat ze ze goed verzorgden. Ze keken de paarden na iedere rit na, smeerden ze in met zalf als ze een wondje hadden en bij één paard haalden ze direct de osteopaat erbij. De paarden stonden dag en nacht buiten in een prachtig groot, heuvelachtig gebied. Als je pech had, was ‘jouw’ paardje helemaal naar beneden gelopen en moest je zelf een keer ervaren hoe het is om een heel eind berg afwaarts en weer bergop te lopen.

Sommige paarden werden bitloos gereden. Als het te steil werd of we bij een pad kwamen dat te rotsachtig was, moesten we afstappen en met ons paard naar beneden lopen. Het was maar een relatief klein stukje maar ik vond het best pittig. Je krijgt nog meer respect voor de paarden als je zelf zo’n stuk moest lopen. Ook gingen we na een lange dagtocht de laatste 100 meter met ons paard aan de hand weer terug omhoog naar de stal zodat ze het laatste stukje zonder gewicht op hun rug ontspannen terug konden lopen. De paarden kregen af en toe een dag of langer rust. Er werd iedere keer goed nagedacht over welk paard de rit zou kunnen maken en of deze bij je past.

Het rijden

Afhankelijk van het aantal aanmeldingen ga je met een groep op pad. In de omschrijving stond dat we een Engelstalige gids zouden krijgen maar onze gids sprak eigenlijk alleen Frans. Wat mij betreft maakt dat de ervaring leuker. De gids was erg aardig en deed zijn best om Engels te leren.

In het begin kreeg ik een pony (een Merens) die de rest niet bij kon houden. Ze was mij iets aan de trage kant en toen ik dat aangaf, mocht ik de volgende dag op een fantastische IJslander. Ik was op slag verliefd! Wat was dat een lieverd. Iedere keer als het kon, stond ik lekker met hem te knuffelen. Hij ging vanzelf af en toe in tölt. Wat een leuke ervaring is dat: het zit heerlijk. Ik vond hem zo leuk dat ik mijn tranen moest inhouden, toen ik aan het eind van de week afscheid van hem moest nemen. Ik mis hem nog steeds.

Om de IJslander rust te geven mocht ik de laatste ochtend op een mooi bruin paard. Zij stapte door op een rustig maar prima tempo. Ik was daarom ook enorm verrast toen zij in galop een soort racemonster bleek te zijn. Keihard ging ze in galop. Wat was dat leuk om te ervaren!

De volgorde waarin we reden was aangepast aan de snelheid van de paarden (en ik denk ook dat er rekening gehouden werd met de mate waarin de paarden elkaar aardig vonden en of zij wel achter elkaar konden lopen). Met dit bruine paard was ik als derde in de rij waardoor ze zo hard kon als ze zelf wilde.

Wat ik het leukst vond waren twee dingen: het eerste was de dagtocht. Brood mee voor ons en voor de paarden een zak met brokjes. Na een heerlijke rit mochten de paarden lekker uitrusten. Zadel en hoofdstel af en lekker aan een halster, in de schaduw de welverdiende brokjes opeten terwijl wij gingen lunchen, uitrusten en genieten van de omgeving met het uitzicht op de paardjes. Het tweede wat ik echt heel leuk vond is dat ik de laatste dag zonder zadel mocht rijden met een geïmproviseerde barebackpad.

De ritten zijn voornamelijk in stap en een paar keer in galop per rit. De paden zijn ook niet gemaakt om harder te gaan en nu kon ik goed om me heen kijken en genieten van de prachtige omgeving. Iedere rit weer, zoiets gaat denk ik nooit vervelen. Het is overal zo ontzettend mooi. Het leek wel een droom! Het enige is dat als je een groep hebt waar je niet goed mee op kunt schieten, dat wel een beetje je vakantie kan verpesten. Gelukkig had ik een leuke groep mensen.  

De organisatie

Het was super goed georganiseerd allemaal en tussendoor kreeg ik van Aly nog berichtjes met de vraag of het allemaal naar wens was en hoe de vakantie beviel.

Ik had aangegeven dat wij geen vlees eten maar daar werd de eerste dagen geen rekening mee gehouden, ondanks dat ik het nog had aangegeven bij de mensen die het eten klaarmaakten. Dat vond ik wel jammer. Maar toen ik dat aangegeven had bij Aly, werd het meteen geregeld en was er iedere maaltijd een vegetarische versie. Echt fijn!

De mensen waren allemaal heel gastvrij en vriendelijk. Er was een pooltafel, een tafeltennistafel, tafelvoetbal en een schaakbord. En zelfs onze honden mochten loslopen. Terwijl ze zelf ook een hond hadden die ze dan vaak achter hielden zodat onze honden los konden lopen. Heel lief van ze.

Ik kom hier graag nog een keer terug!


Chantal V (47) schreef deze beoordeling. Chantal V reisde: Met partner

Wil jij hier ook rijden?

Maak prachtige buitenritten door de Elzas en geniet van de mooie natuur.

Meer info
Centaur Trails
Menu
KD: In '09, after many years involving looking, expecting, lusting and replica watches also drooling, I chose to help remedy personally to a enjoy My partner and i deemed my personal grail : the actual blancpain fifty fathoms duplicate evaluate.