fbpx
>

Yoga en buitenritten in Portugal

Judith en Maartje gingen samen naar Portugal om onze Yoga en Buitenritten vakantie te doen. Het was een heerlijke week met mooie ritten en ontspannende yogalessen. Hier lees je hun reisverslag:

We zijn op zaterdagochtend vertrokken richting Portugal. Na vertraging door een staking op Schiphol arriveerden we in Porto zonder bagage. We werden netjes opgepikt door onze gids, Pedro. Hij heeft ons langs een supermarkt en sportwinkel gereden voor onze toiletspullen en kleding. Nu konden we tenminste wel de vakantie starten. Na 2 dagen is de bagage alsnog netjes op locatie geleverd. Dus vanaf toen konden we weer genieten van onze eigen spullen!

Na een eerste bewogen reisdag zijn we warm welkom geheten in het gezin van Pedro, Annabel en Mariana. Zij beheren de locatie en de paarden. We verblijven in het guesthouse waar ruimte is voor 6 personen. Iedere 2-persoonskamer heeft een eigen badkamer. Beneden is een gezamenlijke huiskamer, eetkamer en keuken. De eerste dag bestond uit een uitgebreide meditatie en yoga sessie. Annabel was onze yoga-instructrice. Zij lette heel goed op wat wij kunnen en waar onze grenzen liggen. De navolgende dagen heeft zij de yoga lessen zodanig aangepast dat wij precies kregen waar wij behoefte aan hadden.

De eerste dag zijn we ook naar de stallen gegaan, ongeveer 10 minuutjes rijden met de auto. Pedro heeft ons opgehaald. Aangezien het toen erg koud was én enorm mistig zijn we, voor ons eigen welzijn, binnen gebleven. We hebben een aantal paarden leren kennen, maar het overgrote deel van de kudde stond buiten. Pedro en Annabel houden hun paarden op een vrije manier. Dat betekent dat de paarden los lopen op het grote terrein. Ze kiezen zelf waar ze heen gaan. Ze hebben op deze manier iedere dag veel sociaal contact, continue beweging en continue eten. Precies wat een paard nodig heeft!

Yoga te paard tijdens paardrijvakantie in Portugal

Hierdoor ontsnapte er ook regelmatig één of meerdere paarden, ze stonden dan op het land van de buren of op de lange oprit. Zo hebben we meermaals de paarden terug gebracht richting de farm. Pedro en Annabel weten dat dit extra tijd kost voor hen, maar het welzijn van de paarden staat voorop. Op de farm lopen ook meerdere honden los. Zij zijn enorm aanhankelijk naar mensen en houden ervan om aangehaald te worden. Hun grootste dagtaak (en eigenlijk nacht taak) is het behouden van de paardenkudde. Aangezien er ook wolven in het gebied leven, moeten de paarden wel beschermd worden. Deze honden zorgen daarvoor. In de afgelopen jaren is slechts 1 paard eenmaal gegrepen door wolven, gelukkig heeft dit paard het overleefd en is zij nu met pensioen. 

Aan het einde van de dag was er een nieuwe yogasessie. Iedere ochtend en iedere middag hebben we yoga gedaan. Op de tweede en derde dag was er na de “normale” yogales een yogales met het paard. Door eerst ademhalingsoefeningen naast het paard te doen, kwamen we in contact met het paard. Op een gegeven moment merkte ik dat Atomo en ik in een gelijk ritme ademden. Heel bijzonder! Maar we deden ook yoga op het paard. Op deze manier konden we echt goed de beweging van het paard voelen en ook de invloed van je eigen zit op de bewegingen van het paard. Heel veel bewustwording! We hebben ook echt yoga poses gedaan, zoals warrior I en warrior II, maar ook triangle-pose. Hierbij is het belangrijk om het paard te kunnen vertrouwen. Met Atomo ging dat heel goed omdat hij zo kalm is tolerant is. 

‘s Middags hebben we buitenritten gemaakt. Hierbij kwamen we op de hoogvlakte. De eerste twee dagen waren nog fris dus we hadden extra laagjes aan maar de laatste dagen was het heerlijk warm. Op de hoogvlakte leven de wilde paarden. Iedere dag hebben we deze ook gezien. Meestal in een kleine kudde. Onze paarden keken naar de wilde paarden uit interesse, maar nooit vervelend. Één keer waren de wilde paarden te brutaal. We reden met z’n drietjes, 2 ruinen en 1 merrie. In de verte stonden 2 jonge hengsten zonder eigen kudde. De hengsten kwamen dichtbij gegaloppeerd met grote interesse voor onze merrie. Zij wilde hier overigens niets van weten.

Pedro was druk bezig de hengsten steeds weg te jagen, maar hun hormonen waren iets te veel aanwezig. De hengsten bleven koppig ons steeds weer benaderen. De merrie, waar ik op reed, bleek gelukkig de hele tijd wel kalm. Zij positioneerde zichzelf steeds zodanig dat een van onze ruinen tussen haar en de hengsten in stonden. Uiteindelijk zijn we terug naar de boerderij gereden, de merrie voorop met daarachter de twee ruinen en achteraan de twee wilde hengsten. Pas voorbij het hek hebben we afscheid genomen van deze wilde hengsten. Prachtig als ze waren, het was wel spannend! De yoga sessie van die middag was ook echt nodig om mijn spanning te laten gaan, ook daar heeft Annabel de les goed op aangepast. 

Middenin de week hebben we een hike gemaakt. De paarden waren die dag vrij. Al lopend zie je veel bijzondere plekken en Annabel vertelde veel over de natuur en de manier van leven in deze regio. ‘s Middags waren we vrij. Ik ben gaan hardlopen terwijl mijn reisgenoot met thuis kon videobellen. Door de ontmoeting met de hengsten hebben we daarna op ruinen gereden. Ook zij waren super goed getraind en super sterk. Na ook donderdag weer een yogales en daarna yoga op het paard zijn we die middag weer de vlakte op gegaan. Helaas viel Pedro die avond met de quad, waardoor hij een paar dagen in het ziekenhuis moest blijven en een tijdje niet mag rijden. Hij zal wel betrokken blijven met alle groepen en beoordelen welke combinatie ruiter-paard het beste past. 

De laatste rijdag begon weer met een yoga en meditatie sessie. Na de yogales zijn we naar de stallen gegaan. De laatste dag is een lange rijdag door de vallei van de wolven, een prachtige omgeving! Omdat Pedro niet mee kon, heeft Annabel ons begeleid. We hebben heerlijk gepicknickt en kwamen aan het eind van de dag voldaan weer terug. Na het verzorgen van de paarden was er de laatste yogasessie. Deze was dan ook extra gericht op ontspanning en het soepel houden van de spieren.

Iedere dag hebben we zelf het ontbijt gemaakt (alle benodigdheden waren aanwezig). Iedere lunch en ieder diner werd verzorgd door Mariana of Annabel. We hebben de hele week zo lekker gegeten! Echt een feest. Annabel vertelde dat zij de week ervoor veganistisch moest koken. De uitdaging vond ze heel leuk en het eten was toen ook erg goed. Ik kan daar niet over oordelen, wel over onze maaltijden. Iedere maaltijd zat vol met groenten, iedere maaltijd was vegetarisch maar boordevol proteïnen. En bovenal was iedere maaltijd afwisselend en smaakvol.

Op de dag van vertrek hadden we nog tijd om zelf rond te lopen. We zijn naar het beekje gegaan dat vlakbij loopt. Het was een mooi ommetje en mooi om nog even de benen te strekken. We zijn rond het middaguur naar Porto gebracht. Aangezien wij de enige gasten waren deze week, konden we ons vertrek aanpassen aan onze vluchttijden. De reis was bewogen door de vertraagde bagage, de hengsten en het quadongeluk. Maar de paardrijvakantie in totaal was fantastisch en heerlijk ontspannend. We hebben allebei zoveel geleerd over yoga en over paarden. En we hebben genoten van de ritten, de omgeving en de maaltijden. Deze vakantie is echt een aanrader!


Judith (41) schreef deze beoordeling. Judith reisde: Met vriendin

Wat is jouw droomreis?

Er zijn veel verschillende paardrijvakanties, kijk snel welke het beste bij jou past!

Ontdek onze bestemmingen
Gratis Inspiratie MagazineVol tips voor je paardrijvakantie!

Download je gratis magazine vol met tips en inspiratie voor je volgende paardrijvakantie! Met o.a. onze top 5 bestemmingen en fotografie tips.

Centaur Trails
Menu
KD: In '09, after many years involving looking, expecting, lusting and replica watches also drooling, I chose to help remedy personally to a enjoy My partner and i deemed my personal grail : the actual blancpain fifty fathoms duplicate evaluate.