fbpx

Je bekijkt de reis:Toesjeti Trektocht Georgië

Boek direct

Wat ga je doen

Deze trektocht neemt je mee door het noordoosten van de Kaukasus, de Toesjeti. De enige manier om in het gebied rond te reizen is te paard. Je rijdt over hoge bergen met prachtige uitzichten, langs heldere beekjes en door traditionele dorpjes. De bevolking leeft hier nog op traditionele wijze. Dit is een reis voor avontuurlijke ruiters die geen luxe faciliteiten willen maar wel een onvergetelijke ervaring.

Er zijn drie varianten op deze tocht: de Toesjeti Trektocht, Wild Toesjeti en de Transhumance. De Transhumance vindt plaats in het voorjaar en de herfst. In de winter is het erg koud en zwaar om in de bergen te leven. Slechts enkele mensen blijven hier in de winter. Na een trektocht door het prachtige gebied help je mee om de rest van de kudde bij elkaar te drijven en breng je de paarden vanuit de bergen terug naar de vallei. In het voorjaar worden de paarden weer terug gedreven naar de bergen.

De Wild Toesjeti is een dag langer dan de Toesjeti trektocht. Je hebt dus nog meer tijd om dit prachtige gebied te verkennen. Op deze trektocht ga je kamperen in een aantal zeer afgelegen gebieden waar nauwelijks mensen komen. Deze trektocht zijn voor avontuurlijke ruiters die ervaring hebben met kamperen en wandelen in de bergen.

Toesjeti Trektocht Georgië

  • Nauwelijks toeristen
  • Avontuurlijke reis
  • Kamperen met je paard
  • Veel excursies
  • Kuddes opdrijven
  • Bijzondere cultuur
Inbegrepen: transfers, accommodatie in hotel, guesthouse, traditionele huisjes en tent, alle maaltijden en drankjes (behalve alcohol) tijdens de trektocht, diner in Tbilisi (exclusief alcoholische drankjes), activiteiten volgens programma, vervoer van bagage, Engelstalige gids.
Niet inbegrepen: vluchten, toegangsgeld voor bezienswaardigheden in vrije tijd alcohol, fooien.
Vanaf:
€ 2315,-
Stel je reis samen Stel een vraag

Het programma

Dag 1 – Het is zover!

Na aankomst in Tbilisi wordt je naar je hotel gebracht. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je op eigen gelegenheid de stad bekijken. Bij het diner ontmoet je de rest van de groep en bespreek je het programma voor de rest van je ruitervakantie.

Dag 2 – Roadtrip

Na het ontbijt verzamel je om 10.30u in het hotel en stap je in de auto voor de reis naar de Toesjeti. Het is een flinke afstand en daarom wordt het in twee dagen gedaan. Zo heb je onderweg tijd om bezienswaardigheden onderweg te bezoeken. De eerste stop van vandaag is Shumta. Hier bezoek je een kerk en nonnenklooster met prachtige fresco’s op het plafond. Vervolgens rijd je verder naar Telavi waar je zelf rond kunt kijken, een aanrader is de lokale markt en het fort van de laatste koning van het gebied. Na de lunch bezoek je Tsinandali, een dorp dat bekend staat om zijn wijnen. Je bezoekt het huis en de bijzondere tuin waar de 19e-eeuwse dichter, taalkundige en wijnmaker Alexander Chavchavadze woonde. De laatste stop van vandaag is de Alaverdi kathedraal. Dit was de hoogste kathedraal ten tijde van de Sovjet Unie. Je eindigt de dag in Laliskhuri, een klein dorpje aan de voet van de Kaukasus bergen. Je logeert hier in een guesthouse van een lokale familie met gedeelde douche. De wc is een ‘long drop’ in de tuin.

Dag 3 – Tradities

Na het ontbijt gaat de reis naar de Toesjeti regio verder. De weg waar je overheen rijdt is de enige route naar het gebied en werd na de tweede wereldoorlog aangelegd. Je rijdt door traditionele dorpjes en geniet van prachtige uitzichten. De weg gaat door de Abano pas op 2926 meter hoogte, dit is de grens tussen de Toesjeti en Kakheti regios. Na Dotchu ga je te paard verder, het gebied waar je gaat rijden is niet toegankelijk voor auto’s. Je rijdt naar Gogrulta, een dorpje op de top van een berg met een prachtig uitzicht. Je bent ongeveer 2-3 uur onderweg. De pakpaarden gaan via een andere weg naar boven dus je kunt rustig aan je paard wennen. Je overnacht in een traditioneel huis, zonder elektriciteit, stromend water of badkamers maar wel heel erg authentiek. De wc is een ‘long drop’ in het dorp.

Dag 4 – Verloren dorpjes

De route van vandaag is afhankelijk van het weer en het niveau en de wensen van de ruiters. Een van de paden leidt langs de ‘verloren dorpjes’, de andere route loopt door een bergpas. Het pad door de bergpas kan vrij lastig zijn met veel stukken die te voet moeten worden gedaan. Maar het uitzicht over de vallei is het zeker waard! Onderweg kom je langs altaren voor de lokale goden. De god van de natuur en de god van het weer worden hier nog steeds vereerd. Je zit ongeveer 4-6 uur in het zadel. Vandaag is er één stuk waar je kunt draven of galopperen (afhankelijk van de route die genomen wordt). Je moet ongeveer 30 minuten tot 2 uur naast je paard lopen voor een afdaling (afhankelijk van de route). Je overnacht in een traditioneel huis, zonder elektriciteit, stromend water of badkamers maar wel heel erg authentiek. De wc is een ‘long drop’ in het dorp.

Dag 5 – Door de vallei

Na het ontbijt stap je op je paard voor een rit verder de bergen in. Je rijdt naar een hoogte van rond de 3000 meter (het hoogste punt is 3200m). Bij de Toesjeti trektocht ga je via dezelfde weg terug naar het huis waar je gister ook overnacht hebt. Op de Wild Toesjeti trektocht wordt het kamp in de bergen opgezet en slaap je in tenten. Je zit ongeveer 6-7 uur in het zadel en je moet ongeveer 1-1,5 uur naast je paard lopen. Er wordt vandaag alleen gestapt.

Dag 6 – Verder de bergen in

Vandaag begin je met een afdaling te voet van ongeveer 30 minuten. Daarna stap je op je paard en rijd je door de vallei naar een bergpas (op de Toesjeti trektocht rijdt je via een andere weg naar het dorpje Iliurta). Aan het begin van de middag kom je aan in Gometsari. De route gaat verder door de Zovata vallei. Je rijdt ongeveer 6 uur en moet in totaal ongeveer 1,5 uur naast je paard lopen. Je moet een paar keer op- en afstappen. Op de Wild Toesjeti slaap je in tenten, op de Toesjeti trektocht rijd je naar Koklata waar je in een guesthouse logeert. Deze accommodatie heeft gedeelde kamers en badkamers met een warme douche.

Dag 7 – Het fort

Na het ontbijt worden de paarden gezadeld voor een rit naar de Naraicho pas op 3000 meter hoogte. Vanaf het heb je een prachtig uitzicht over de bergen! Je rijdt langs een dorpje waar nog maar twee huizen bewoond worden. Je rijdt verder naar de volgende vallei. Het is een lastige weg dus je moet ongeveer 1-1,5 uur naast je paard lopen. Je gaat verder naar Dartlo, dit dorpje staat op de UNESCO werelderfgoed lijst. Je zit ongeveer 6-8 uur in het zadel en logeert vannacht in een guesthouse met gedeelde kamers en badkamers en warme douches. Op de Wild Toesjeti trektocht wordt het kamp opgezet naast de rivier en slaap je in tenten.

Dag 8 – Ravijnen

Vandaag rijd je naar het einde van de vallei, door traditionele dorpjes en via een bergpas naar de volgende vallei. Je overnacht in Shenako, één van de weinige dorpjes waar een kerk gebouwd is. Je logeert in een guesthouse met gedeelde badkamer en warme douche. Op de Wild Toesjeti rijd je naar de derde bergpas, op 800 meter hoogte. Eenmaal boven stap je van je paard om te voet langs prachtige ravijnen te lopen. Na een flinke wandeling rijdt je de vallei verder in en zet je het kamp op voor vannacht. Je rijdt ongeveer 6 uur en moet ongeveer 1-1,5 uur lopen.

Dag 9 – De Sovjet periode

De route van vandaag brengt je naar Omalo. Je rijdt naar het hoger gelegen deel van het dorp waar je het fort bezoekt. Je logeert in een guesthouse in het lager gelegen deel van het dorp met gedeelde badkamers en warme douches. Je zit vandaag ongeveer 5 uur (6-7 uur bij de Wild Toesjeti) op je paard en loopt er ongeveer 1 uur naast om af te dalen. Op deze rit zijn er mogelijkheden om te draven en galopperen.

Bij de Wild Toesjeti trektocht is dit de beschrijving van dag 10. Je logeert bij deze route in een traditioneel huis. Op dag 9 rijdt je bij de Wild Toesjeti trektocht door de Pirikiti vallei. Hier zijn verschillende traditionele Toesj dorpjes. Je rijdt door Girevi, parsma en Tchecko. Het kamp wordt opgezet tussen Parsma en Darlo, bij de rivier. Er zijn een aantal lastige, smalle paden langs het ravijn, hiervoor moet je wel ervaring hebben met het lopen in de bergen.

Dag 10 – Terug naar Laliskhuri

Vandaag word je met de auto teruggebracht naar Kakheti. Rond het eind van de middag kom je in Laliskhuri aan waar je lekker kunt douchen in het guesthouse. Als er nog tijd over is bezoek je de kathedraal van Alaverdi. Een kathedraal uit de 6e eeuw, gebouwd in regionale stijl. Je overnacht in het guesthouse.

Dag 11 – Tbilisi

Na het ontbijt rijd je terug naar Tbilisi. Rond het begin van de middag kom je in Tbilisi aan, de rest van de dag heb je tijd om de stad te verkennen. Het hoogtepunt van Tbilisi is de oude stad met kleine straatjes, gezellige barretjes en bijzondere architectuur. Maar ook de vele musea en de botanische tuin zijn een bezoek waard! Je dineert in een restaurant in de stad en slaapt in een hotel in het oude centrum.

Dag 12 – Afscheid

Helaas is je ruitervakantie alweer voorbij. Na het ontbijt word je naar het vliegveld gebracht voor de reis naar huis, of misschien ga je nog verder reizen in de regio!

Let op: omdat je in de bergen rijdt gebeurd het regelmatig dat er aanpassingen worden gedaan, vooral bij de Transhumance. De gids neemt deze beslissing en veiligheid staat altijd voorop.

* Dit is een voorbeeldprogramma. Het beschreven paardrijprogramma zal waar nodig worden aangepast aan de actuele (weers)omstandigheden en het niveau van de groep. Het tempo is afhankelijk van de omstandigheden en wordt bepaald door de gids.

Wild Toesjeti Trektocht

De Wild Toesjeti Trektocht duurt 13 dagen. Een groot deel van de route komt overeen met de Toesjeti trektocht maar soms rijd je net een andere richting op of moet je een langer stuk naast je paard lopen omdat je over lastigere trails rijdt.

Transhumance

De Transhumance tocht duurt 12 dagen, je maakt eerst een trektocht door de Toesjeti, vervolgens zijn er twee dagen uitgetrokken om de paarden vanuit de bergen naar de vallei te drijven (meestal dag 3 & 4 in het voorjaar en dag 9 & 10 in het najaar maar dit is afhankelijk van het weer). Dit kan ook in 1,5 dag gedaan worden, dat wordt ter plekke besloten. Het kan zijn dat je 12-13 uur op een dag in het zadel zit zonder te stoppen. Er wordt op die twee dagen ‘s avonds niet gekookt, je neemt wat eten mee in je zak om onderweg te eten. Het tempo is afhankelijk van het terrein en de kudde. De route voor de Transhumance staat minder vast, soms moet je onderweg al paarden opdrijven die in andere gebieden zijn. Dit is een zware reis die alleen geschikt is voor ervaren ruiters die ervaren hebben met het rijden en lopen in de bergen. Afhankelijk van de route moet je soms maximaal 2 uur naast je paard lopen.

De paarden

De paarden die voor deze ruiterreis gebruikt worden zijn kruisingen van lokale bergrassen. Het zijn rustige paarden die gewend zijn aan het ruige terrein. Ze zijn niet erg groot maar wel sterk. Er wordt gereden met lokale zadels. De zadels zijn comfortabel en gemaakt voor lange tochten. De paarden worden in western stijl aan een lange teugel gereden. Het grootste deel van de trektocht wordt in een laag tempo (stap) gereden. Vanwege de hoogteverschillen en de ondergrond kan er weinig in draf of galop gereden worden. Afdalingen worden altijd te voet gedaan, je moet dus een goede wandelconditie hebben.

Accommodatie

De eerste en laatste nacht van je ruitervakantie verblijf je in een 3-sterrenhotel in Tbilisi. De comfortabele kamers hebben een eigen badkamer. In Laliskhuri verblijf je in een guesthouse en in de Toesj dorpjes slaap je in traditionele huisjes. De rest van de trektocht verblijf je in twee-persoons tenten. Daarnaast wordt er een grote tent opgezet die als gezamenlijke ruimte dient. Tijdens het kamperen zijn er geen douches, je kunt je af en toe wassen in rivieren.

Op de Transhumance zijn er twee dagen waarop je met de kudde rijdt. Op deze dagen staan de paarden voorop. Je slaapt waar het mogelijk is (tent of Toesj huis afhankelijk van de omstandigheden). Je maakt lange dagen en er wordt niet gekookt, je eet wat je bij je hebt.

Elke dag worden er traditionele Georgische maaltijden gekookt, bereid met lokale ingrediënten. Het ontbijt bestaat uit koffie, thee, melk, kaas, jam, honing, boter, brood, eieren en fruit. De picknick lunch bestaat uit groente, brood, kaas, vis of vlees en fruit. Het diner is een traditioneel gerecht uit de Toesjeti regio, geserveerd met huiswijn.

Praktische informatie

Groepsgrootte: minimaal 4, maximaal 8 ruiters

Transferpunt: vliegveld Tbilisi

Let op: als je vlucht voor 12 uur aankomt op de eerste dag en/of na 20 uur vertrekt op de laatste dag betaal je een toeslag voor een afwijkende taxi tijd (20 euro per enkele reis).

Niveau: deze ruiterreis is geschikt voor gevorderde beginners, gevorderde en vergevorderde ruiters. Je moet lange dagen in het zadel door kunnen brengen.

Let op: de Transhumance is alleen geschikt voor gevorderde en vergevorderde ruiters. Omdat je een paar dagen met de kudde rijdt ligt het tempo dan hoog, zijn de dagen lang (soms van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat) en kun je niet stoppen onderweg voor maaltijden (je neemt een broodje mee in je zak voor onderweg).

Conditie: voor deze reis moet je fit zijn en stukken naast je paard kunnen lopen in de bergen. Bij de Toesjeti moet je gewend zijn om lange dagen in het zadel te zitten.

Verzekering: we vragen je altijd een verzekering af te sluiten die medische kosten dekt bij een paardrijvakantie maar voor deze reis is het belangrijk dat de verzekering ook eventueel vervoer uit de bergen bij ongelukken dekt.

Medicatie: alle producten met codeïne zijn in Georgië verboden, neem geen medicatie met deze stof erin mee.

Bagage: voor deze trektocht moet je zelf een slaapzak en slaapmat meenemen. Bij de transhumance kan het ‘s nachts vriezen dus neem een warme slaapzak mee. Overdag kan het regenen of sneeuwen.

Schoenen: je moet stukken naast je paard lopen (alleen bergaf) dus moet je goede wandelschoenen dragen (geen paardrijschoenen of rijlaarzen).

In Laliskhuri krijg je twee waterdichte tassen om je spullen in te stoppen. De rest van je spullen kun je hier achterlaten. De bagage wordt op pakpaarden vervoerd, we raden je aan geen waardevolle spullen mee te nemen. Eventuele schade kan niet verhaald worden.

Op de Transhumance neem je op de dagen dat je met de kudde rijd alleen het hoognodige mee op je paard, meestal alleen je slaapzak, een tandenborstel en de kleding die je draagt.

Let op: tijdens de trektocht is er nauwelijks bereik met je telefoon.

Water: je kunt het water drinken zonder reinigingstabletten of filter maar als je wilt kun je deze zeker zelf meenemen.

Advies: verleng je verblijf met een nacht in Tbilisi om meer van de stad te zien! We kunnen een extra overnachting voor je regelen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Wat is jouw droomreis?

Er zijn veel verschillende paardrijvakanties, kijk snel welke het beste bij jou past!

Ontdek onze bestemmingen
Gratis Inspiratie MagazineVol tips voor je paardrijvakantie!

Download je gratis magazine vol met tips en inspiratie voor je volgende paardrijvakantie! Met o.a. onze top 5 bestemmingen en fotografie tips.

Centaur Trails
Menu
KD: In '09, after many years involving looking, expecting, lusting and replica watches also drooling, I chose to help remedy personally to a enjoy My partner and i deemed my personal grail : the actual blancpain fifty fathoms duplicate evaluate.