In maart ging Aly naar Zweden om onze Winter Wonderland paardrijvakantie te proberen, hier lees je haar reisverslag!
Eindelijk was het zover, ik ging naar Zweden! Ik wilde dit land al een tijd bezoeken en nu had ik het perfecte excuus, ik was uitgenodigd om onze wintervakantie in het noorden te proberen. Via Stockholm vloog ik naar Kiruna waar ik door één van de gidsen van het vliegveld gehaald werd. Tijdens de vlucht werd ik steeds enthousiaster want het landschap onder me werd steeds witter. Ik ben gek op sneeuw en bergen! We reden door het besneeuwde landschap naar de boerderij. Na ongeveer een half uur kwamen we daar aan en kleedde ik me snel om voor de eerste les.

Tölten
In de stal maakte ik kennis met de andere ruiters (drie Britse meiden) en onze gids Jenny. ‘s Avonds zou er nog een Franse ruiter aansluiten. Jenny vroeg ons wat meer te vertellen over onze rijervaring en koos daarna een paard voor ons uit. Mijn eerste les was op Stormur, een vriendelijke, bruine IJslander. We gingen de tölt oefenen. Ik heb een tijd in IJsland gewerkt dus ik had al ervaring met deze bijzondere gang maar Jenny legde alles super helder uit en Stormur was een goede tölter. Ik vind het altijd leuk om IJslanders te rijden vanwege hun bijzondere gangen. Ook de andere ruiters hadden al snel een goed ritme te pakken.
Na de les was het tijd voor het diner. We aten op deze paardrijvakantie rond 18 uur. Iedere dag stonden er heerlijke maaltijden voor ons klaar. We probeerden natuurlijk de lokale specialiteiten zoals rendier- en elandvlees. Zowel de lunch als het diner bestonden uit drie gangen, een salade, soep of klein gerechtje, een hoofdgerecht met groente, vlees en aardappels, rijst of pasta gevolgd door een toetje zoals ijs en muffins. Bij de meeste gerechten werd een typisch Zweedse ‘lingonberry’ saus geserveerd. We kregen hier meer dan genoeg te eten!


Sneeuwscooter rijden
De volgende ochtend stond er direct weer een bijzondere activiteit gepland, we gingen sneeuwscooter rijden! Na een korte uitleg stapten we met z’n tweeën op de sneeuwscooter en gingen we van start. We reden over de rivier die in de winter als weg gebruikt wordt, de meeste bewoners van deze regio gebruiken hun sneeuwscooter vaker dan hun auto als ze ergens langs gaan! Ik vond het fantastisch en gelukkig wilde Mael, de Franse meid met wie ik de sneeuwscooter deelde ook wel proberen wat harder te rijden. Na ongeveer 45 minuten stopten we op een mooie plek tussen de bomen voor de lunch.
Kerstin en Mattie (de eigenaren van de stal) maakten heerlijke elandburgers voor ons klaar op het vuur. Ook als vegetariër of veganist was er trouwens genoeg te eten op deze reis, in Zweden kun je veel alternatieven voor vlees krijgen en zijn er veel mensen die lactose intolerant zijn. Als toetje kregen we een kaneelbroodje! Daarna stapten we op de sneeuwscooter en reden we terug naar de stal. Helaas konden we vanwege het weer vandaag niet paardrijden maar we bezochten Nikkaloukta, een klein dorpje aan de voet van de Kebnakaise bergen waar Sami (rendierherders) wonen.
Rendierslee tocht
Op deze paardrijvakantie was iedere dag volgepland met fantastische, nieuwe activiteiten en ook de derde dag stelde niet teleur. Na het ontbijt werden we naar een rendierherder gebracht waar we een tocht met de rendierslee gingen maken! Eerst konden we kennis maken met de rendieren in hun paddock en mochten we ze voeren. Daarna gingen we de rendieren vangen en mochten we ze het tuig opdoen. We liepen een stukje het bos in waar de sleeën al klaar stonden. Één voor één werden de rendieren ingespannen en stapten we in tweetallen op de slee.
Het rendier waar Mael en ik mee op pad gingen was vrij sloom terwijl we naar de slee liepen maar eenmaal ingespannen kon hij niet wachten om te gaan. In volle galop gingen we van start! Best spannend want een rendier is niet zo makkelijk te sturen als een paard. Gelukkig wist ons rendier precies waar hij naartoe moest. We vlogen door de bossen en over een rivier, wat een fantastische ervaring! Ik vond het erg bijzonder om te doen en was verbaasd over de kracht en het uithoudingsvermogen van de rendieren.

IJshotel
Tijdens de lunch kregen we een traditioneel Sami gerecht, een soort wrap. Onze gastheer vertelde ons meer over de cultuur en levensstijl van de rendierherders en over de conflicten die er nog steeds zijn tussen de Sami als de oorspronkelijke bewoners van dit gebied en de overheid. Kerstin en Mattie zijn ook Sami en ook zij konden ons veel vertellen over de geschiedenis van hun volk, erg interessant! Na de lunch werden we naar het ijshotel gebracht. Dit hotel wordt ieder jaar opnieuw gebouwd van ijs en sneeuw. Kunstenaars vanuit de hele wereld worden gevraagd om een kamer te ontwerpen.
We konden rondlopen in alle kamers en de bijzondere kunstwerken bekijken. Een aantal van de meiden hadden een overnachting in het hotel bijgeboekt. Het was er best fris, ongeveer -5 graden Celsius! Gelukkig krijgen hotelgasten een thermoslaapzak en rendierhuiden om op te slapen. Na een drankje in een glas gemaakt van ijs in de ijsbar gingen we naar een restaurant in de buurt voor het diner, behalve rendierburgers werden hier ook heerlijke pizza’s geserveerd.
Noorderlicht
Op de terugweg naar de boerderij zag ik vanuit het autoraam ineens het noorderlicht verschijnen. We stopten om dit bijzondere natuurverschijnsel te bewonderen. We hadden mazzel want het bleef ongeveer een uur lang groen in de lucht, we zagen zelfs een beetje paars licht! Er is natuurlijk geen garantie dat je het noorderlicht ziet maar op deze plek in Zweden heb je wel een goede kans. Na een nacht in onze warme slaapkamer op de boerderij waren we klaar voor een rit in de sneeuw! Voor iedere rit of les krijg je een ander paard, dit keer mocht ik een bonte IJslander proberen. We reden door het bos en gingen natuurlijk stukken tölten en galopperen. Mijn paard was super comfortabel. Na de rit gingen mochten we nog even op de ovale baan de tölt en galop oefenen.
‘s Middags gingen we wat grondwerk doen met de paarden in de bak, om ze soepel te houden. We oefenden met wijken en schouder binnenwaarts aan de hand en kregen meer uitleg over het trainen vanaf de grond. Dit was een dag vol paardenactiviteiten want ook ‘s avonds maakten we weer een rit. Helaas zagen we het noorderlicht vandaag niet maar het was wel erg bijzonder om in het donker door het bos te rijden. Dankzij de sneeuw zie je nog best veel! Na de rit gingen we eten in een houten Sami tipi, waar onze gids een heerlijke maaltijd voor ons maakte op het kampvuur. Weer een geslaagde dag!


Paardrijden in de sneeuw
De rest van de week bepaalden we in overleg wat we gingen doen. Je kunt bijvoorbeeld meer les krijgen in het tölten. Wij wilden graag buitenrijden dus maakten we nog twee ritten in het bos. Onderweg kwamen we regelmatig elanden tegen. In de winter blijven de elanden in de buurt van de boerderij omdat ze het hooi van de paarden eten. Aan het einde van de dag stond er vaak een hele groep elanden in de paddock, tussen de paarden! Te paard kun je best dichtbij deze bijzondere dieren komen. Maar ze kunnen best agressief zijn dus probeer ze niet te aaien. Tijdens de ritten zagen we ook kuddes rendieren en een aantal sneeuwhazen.
We waren allemaal erg enthousiast over het sneeuwscooter rijden dus ook dat gingen we nog een keer doen, dit keer door de bossen en een stuk over de rivier. Op de veranda van ons huisje stonden sneeuwschoenen en ski’s die we konden gebruiken. Ik wilde het sneeuwschoenwandelen wel eens proberen dus bond ik ze onder en ging ik de rivier op. Het was een stuk makkelijker dan ik dacht! Het is eigenlijk hetzelfde als gewoon lopen, alleen dankzij de sneeuwschoenen wordt je gewicht beter verdeeld en zak je niet weg in de sneeuw. Een leuke manier om de omgeving te zien!
Husky slee
Vrijdagochtend stond er nog een bijzondere activiteit gepland, we gingen een excursie maken met een hondenslee! We werden naar een boerderij in de buurt gebracht waar we kennis maakten met de husky’s. De honden konden niet wachten om van start te gaan! We zetten ze voor de slee en gingen van start. Er konden twee of drie personen op een slee. Om de beurt stonden we achterop de slee om te sturen. Dit is nog best lastig! Het tempo zit er goed in en je moet je gewicht gebruiken om de slee in balans te houden. Gelukkig zijn de honden goed getraind. Onderweg stopten we voor een lunch in een hut. Natuurlijk wilden we ook even met de honden knuffelen! Daarna brachten de honden ons veilig terug naar het startpunt. Wat een fantastische manier om deze week af te sluiten! Let op: deze excursie is niet inbegrepen en kun je optioneel bijboeken.

Aly schreef dit reisverslag over de Winter Wonderland paardrijvakantie in Zweden van 20 t/m 26 maart 2022. Je kunt ook een korter verblijf van 4 dagen boeken op deze stal.