fbpx

Een paardrijvakantie is een onvergetelijke ervaring. Als je oog in oog komt te staan met een leeuw, over besneeuwde bergtoppen rijdt of als een echte cowboy koeien gaat drijven is dat een herinnering die je altijd bij blijft. Maar om aan je vrienden en familie thuis te laten zien hoe bijzonder je reis was, is het natuurlijk leuk als je mooie foto’s kunt laten zien van je safari te paard of je ranchvakantie. Deze week geven we je tips om de beste foto’s te maken!

5. Kies de juiste apparatuur

Maak je geen zorgen, je hebt geen dure spiegelreflex camera nodig om mooie foto’s te maken op je paardrijvakantie. Een grote camera is juist erg onhandig omdat je deze lastig mee kunt nemen in je zadeltas en het moeilijk is om de camera vast te houden terwijl je rijdt. Je kunt je camera wel gebruiken om foto’s te maken vanaf de grond, bijvoorbeeld van de paarden in de wei bij een standplaatsvakantie of als je terugkomt in het kamp. Tijdens de rit heb je meer aan een kleine camera die je in je zak of heuptasje kunt meenemen. Daarnaast moet je de camera met één hand kunnen bedienen zodat je met de andere de teugels kunt vasthouden. De camera moet tegen een stootje kunnen. Probeer een camera te vinden die stofdicht is, tijdens een ruiterreis is overal zand! Ook een waterdichte behuizing kan erg handig zijn, bijvoorbeeld als je rivieren moet oversteken maar ook als het erg regent.

Trektocht in de Kalahari woestijn, Botswana

4. Wees voorbereid

Om de beste foto’s te maken moet je je camera makkelijk en snel kunnen pakken. Als je de camera eerst onderuit je zadeltas moet graven, mis je vaak de beste momenten. Je kunt je camera het beste in je zak bewaren, of in een heuptasje. Zo kun je er makkelijk bij en kun je op ieder moment foto’s maken. Zorg wel dat je de camera niet kwijt raakt of laat vallen. Je kunt je camera aan je zadel of aan je kleding vastmaken met een sterk koord, bijvoorbeeld een schoenveter of een sleutelkoord. Het helpt ook om van te voren te oefenen, bijvoorbeeld met je eigen paard of verzorgpaard. Probeer eens foto’s te maken terwijl je in de bak rond galoppeert, of zelfs op een buitenrit. Door op een paard dat je kent te oefenen wordt het makkelijker om op een onbekend paard op je ruiterreis goede foto’s te maken.

Paard en ruiter zonsondergang
Natural Horsemanship in Zweden

3. Maak veel foto’s

Natuurlijk gaat kwaliteit boven kwantiteit, maar hoe meer foto’s je maakt, hoe groter de kans dat er een goede tussen zit. Maak tien foto’s in plaats van één. De kans is groot dat een deel wazig of bewogen is. Zeker tijdens het galopperen is het lastig om scherpe foto’s te maken. Daarnaast zijn paarden natuurlijk constant in beweging, waardoor de compositie op de ene foto net wat mooier kan zijn dan op de andere. Zorg wel dat je een grote geheugenkaart met veel opslagcapaciteit meeneemt, of neem reserve kaarten mee. Daarnaast moet je batterij natuurlijk goed opgeladen zijn. Op een trektocht heb je niet altijd stroom, kijk daarom eens of er opladers op zonne-energie zijn die je hiervoor kunt gebruiken!

Paarden en olifant
Safari te paard in Tanzania

2. En verwijder minder goede foto’s

Na je vakantie is het tijd om je foto’s uit te zoeken. Wij maken zelf altijd foto-albums van onze reizen. Het is zonde om die foto’s alleen op social media en op je computer te zetten. Je wilt ze ook ‘in het echt’ kunnen bekijken en aan vrienden en familie laten zien. Het geheim van een goed fotoboek is niet de hoeveelheid foto’s die je maakt maar het verhaal dat de foto’s vertellen. Iedere foto verteld een eigen verhaal. Het is niet interessant om vijf keer hetzelfde verhaal te vertellen dus kies de beste foto uit. Professionele fotografen verwijderen het grootste deel van hun foto’s, ze houden vaak maar 10 tot 20%.

Paard en ruiter op rit
Op ranchvakantie in Wyoming, VS

1. Bewerk, maar niet te veel

Om je foto nog net wat beter te maken kun je deze bewerken. Je kunt de foto bijsnijden om de compositie net wat beter te maken of het licht iets aanpassen. Een camera geeft altijd een ander beeld dan dat je in het echt ziet. Het beeld is net wat donkerder of het contrast is duidelijker. Er zijn steeds meer (gratis) bewerkingsprogramma’s waarbij je deze dingen aan kunt passen maar bewerk je foto niet te veel. Je wilt een beeld geven van hoe je paardrijvakantie echt was, niet een fantasy wereld. Houd het simpel!

Tot slot: Wees creatief!

De mooiste foto’s zijn vaak de foto’s die net een beetje anders zijn. Die foto’s springen er uit omdat ze een onverwacht moment vastleggen, een bijzonder kleurencontrast hebben of een aparte achtergrond. Wees dus vooral creatief met het fotograferen en probeer eens wat anders!

Wat is jouw droomreis?

Er zijn veel verschillende paardrijvakanties, kijk snel welke het beste bij jou past!

Ontdek onze bestemmingen
Gratis Inspiratie MagazineVol tips voor je paardrijvakantie!

Download je gratis magazine vol met tips en inspiratie voor je volgende paardrijvakantie! Met o.a. onze top 5 bestemmingen en fotografie tips.

Centaur Trails
Menu
KD: In '09, after many years involving looking, expecting, lusting and replica watches also drooling, I chose to help remedy personally to a enjoy My partner and i deemed my personal grail : the actual blancpain fifty fathoms duplicate evaluate.