fbpx

De eerste paarden

Voordat de Spanjaarden in de 15e eeuw naar Zuid-Amerika kwamen, waren er geen paarden op het continent. De Spanjaarden namen paarden mee tijdens hun veroveringen. Een aantal van deze dieren ontsnapten en leven nog steeds in het wild. Zo zijn er kuddes wilde paarden in het Torres del Paine nationale park. De wilde paarden van Patagonië worden ook wel baguales genoemd. In tegenstelling tot de Amerikaanse mustang blijft de populatie redelijk klein door de roofdieren in het gebied. Soms worden de wilde paarden gevangen en opgeleid tot ranch paard.

Afbeelding: ft.com

Van bandiet naar cowboy

De oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika zagen al snel de voordelen van de vreemde dieren die de Spanjaarden mee brachten. Vooral de Mapuche bevolking van Zuid-Chili ging paarden gebruiken en kon daardoor lang weerstand bieden tegen de veroveraars die hun land probeerden in te nemen. Sindsdien zijn paarden niet meer weg te denken uit de Chileense cultuur. De Chileense bevolking ging van bandieten die de Spanjaarden probeerden te verjagen naar veeboeren op ranches. In Chili gebruiken de lokale cowboy’s, de huaso’s, nog steeds vaker paarden dan motorvoertuigen voor hun werk.

Afbeelding: criollo-horse.com

De Chileense cowboy

De huaso’s van Chili zijn niet te vergelijken met de cowboy’s van Noord-Amerika. Hoewel ze beide met hun paard op ranches werken, heeft de Chileense cowboy zijn eigen etiquette, regels en kleding. De huaso draagt een chupalla, de Chileense versie van een cowboy hoed, en een chamanto, een kleurrijke poncho. De poncho wordt ook als deken gebruikt als de huaso de bergen intrekt met zijn paard. De huaso en zijn paard vormen echt een team. Samen zijn ze soms wekenlang met hun vee onderweg, ver weg van de beschaving en andere mensen. Ze zijn dan echt op elkaar aangewezen. De Chileense bevolking is dan ook erg trots op hun bijzondere paarden. De dieren hebben geleerd om heel snel zijwaarts te lopen, handig bij het werken met koeien!

Afbeelding: economist.com

Nationale sport: rodeo

Ook de Chileense rodeo is niet wat je zou verwachten. De onderdelen van de rodeo zijn compleet anders dan die in de VS. Hier zie je geen lasso’s of bokkende stieren. Maar ook hier zijn de rodeo’s een belangrijk evenement. Het is sinds 1962 de nationale sport van Chili. Tijdens de rodeo worden de tradities van het land hoog gehouden. De huaso’s laten zien wat ze kunnen in de halvemaanvormige wedstrijdring. Zo is er een onderdeel waarbij twee ruiters een kalf moeten ‘vangen’ door het met hun paarden klem te zetten tegen de zijkant van de ring. Ze krijgen punten voor samenwerken, stijl en techniek. Alleen het Criollo paard mag meedoen aan rodeo’s. Het zijn sterke, snelle en wendbare paarden die gemaakt zijn voor het werken met koeien.

De Huaso Way of Life

Wil je zelf ervaren hoe het is om als huaso te leven? Wil je wel eens proberen zijwaarts te draven op een Criollo paard? Boek nu een reis!

Paardrijvakanties Chili
Gratis Inspiratie MagazineVol tips voor je paardrijvakantie!

Download je gratis magazine vol met tips en inspiratie voor je volgende paardrijvakantie! Met o.a. onze top 5 bestemmingen en fotografie tips.

Centaur Trails
Menu
KD: In '09, after many years involving looking, expecting, lusting and replica watches also drooling, I chose to help remedy personally to a enjoy My partner and i deemed my personal grail : the actual blancpain fifty fathoms duplicate evaluate.